Съд в Минск осъди днес на 10 години затвор активиста

...
Съд в Минск осъди днес на 10 години затвор активиста
Коментари Харесай

Беларус осъди на 10 години затвор нобеловия лауреат Алес Беляцки

Съд в Минск осъди през днешния ден на 10 години затвор деятеля Алес Беляцки, един от лауреатите на Нобеловата премия за мир през 2022 година и основна фигура в демократичното придвижване в Беларус. Това заяви неговата неправителствена организация " Вясна ", представена от Франс прес.
Още по темата
" Вясна " предоставяше юридическа и финансова поддръжка на протестиращите по време на антиправителствените демонстрации през 2020 година. Беляцки бе приет за отговорен за финансиране на митингите и за отбягване на данъчно облагане, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Самият той споделя, че делото против него е политически стимулирано. Според правозащитници в Беларус има към 1500 политически пандизчии. Много от тях бяха задържани при репресиите против участниците в митингите през 2020 година, избухнали откакто дългогодишният президент на страната Александър Лукашенко разгласи, че е избран отново на поста. Западът и беларуската съпротива обаче споделят, че изборите през тази година са били манипулирани.

Двама от сътрудниците на Беляцки - Валентин Стефанович и Владимир Лабкович, които бяха задържани през юли 2021 година и съдени дружно с него, бяха наказани надлежно на девет и седем години затвор.

Четвъртият обвинен, Дмитрий Соловиев, който беше съден задочно, откакто избяга в Полша, получи присъда от осем години затвор. На всички тях бяха наложени санкции в размер на 185 000 беларуски рубли (69 000 евро).

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска съобщи, че днешните присъди са възмутителни. " Трябва да създадем всичко допустимо, с цел да се борим с тази срамна неправда и да ги освободим ", сподели тя в " Туитър ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР