Съд в либийския град Себха отхвърли жалбата на Върховната избирателна

...
Съд в либийския град Себха отхвърли жалбата на Върховната избирателна
Коментари Харесай

Съд отново върна дисквалифицирания син на Кадафи в президентските избори в Либия

Съд в либийския град Себха отхвърли жалбата на Върховната изборна комисия против оповестеното по-рано правосъдно решение за възобновяване на Сейф ал Ислам, наследник на някогашния водач на страната Муамар Кадафи, като претендент за президент. Това заяви в неделя осведомителният портал Al Marsad.

Съдът разпореди името му да бъде върнато назад в окончателния лист с претенденти. Адвокатите на Кадафи обявиха, че в този момент Сейф ал Ислам може да се приготви за изборите и скоро ще разгласи предизборната си стратегия.

Припомняме, че в края на ноември, Муамар Кадафи за присъединяване в президентските избори идващия месец. Като причина бяха изтъкнати негови правосъдни присъди.
 Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия
Синът на Кадафи се кандидатира за президент на Либия

Според анализаторите Сейф ал-Ислам ще бъде измежду водещите кандидати

През 2015 година съдът в Триполи осъди Сейф ал-Ислам на гибел за потребление на принуждение против протестиращите по време на протестите против режима на татко му през 2011 година По-късно обаче това решение беше сложено под въпрос от съперничещите си либийски управляващи. Синът на Кадафи е търсен и от Международния углавен съд по обвинявания в закононарушения против човечеството, свързани с въстанието.

49-годишният Сейф ал-Ислам подаде документите си за вота на 14 ноември, като това бе първата му обществена поява от години насам. Обявяването на кандидатурата му провокира дискусия в Либия, където през последните седмици се появиха и редица други високопоставени кандидати за президентския пост, в това число авторитетният боен пълководец Халифа Хафтар.

Либия ще организира първия тур на президентските избори на 24 декември, откакто години наред под управлението на Организация на обединените нации се опитваше да сложи началото на по-демократично бъдеще и да постави завършек на гражданската война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР