Съд в Канада отхвърли вчера историческо споразумение, според което Отава

...
Съд в Канада отхвърли вчера историческо споразумение, според което Отава
Коментари Харесай

Канада отхвърли историческо споразумение за обезщетяване на деца от коренното население

Съд в Канада отхвърли през вчерашния ден историческо съглашение, съгласно което Отава трябваше да изплати 40 милиарда канадски $ за обезщетяване на деца от коренното население и фамилиите им, станали жертва на дискриминация от системата за отбрана на децата, по този начин и за реформиране на самата система, съобщи Франс прес.

Споразумението, на стойност близо 29,5 милиарда евро, беше оповестено предходната година. Целта му беше да бъде комплициран завършек на дългогодишни правосъдни разногласия по отношение на парите, отделяни от страната за услуги за отбрана на деца от коренното население, така наречен Първи народи, по отношение на средствата, отделяни за останалите деца в страната.

Това беше най-значимото съглашение за обезщетяване в историята на Канада, отбелязва Агенция Франс Прес.

Отхвърлянето му от Канадския съд за правата на индивида разочарова доста представители на Първите народи, съобщи пред медиите в Отава министърката на службите за коренното население Пати Хайду.

Половината от сумата по съглашението трябваше да се употребява за обезщетяване на децата от коренното население, които са били отделени от родителите си и настанени в институции на системата за протекция на децата, а останалата половина трябваше да бъде употребена за реформиране на тази система през идващите пет години.

Според някои водачи на Първите народи решението на съда единствено ще забави промените и обезщетяването на близо 300 000 деца и фамилиите им.

Макар че съставляват едвам 8 на 100 от децата под 14-годишна възраст в Канада, децата от коренните нации са повече от половината от настанените в системата за протекция на децата, съгласно преброяването от 2016 година

Длъжностни лица, позоваващи се на обобщение на правосъдното решение, оповестиха, че Канадският съд по правата на индивида е решил, че съглашението изключва някои деца и опонира на негово решение от 2019 година

В него се изискваше държавното управление да изплати обезщетение от 40 000 канадски $ на всяко от хилядите деца от Първите народи,

отделени от родителите си и сложени под попечителството на системата за протекция на децата след 2006 година

Обявяването на съглашението за обезщетяване стана след взимане под внимание на вредите, нанесени на инуитите, метисите и членове на Първите народи (дене, мохокс, оджибуей, кри и алгонкин).

От май 2021 година насам бяха открити повече от 1000 необозначени гроба на терени на някогашни католически пансиони за деца на коренните нации,

изваждайки нескрито мрачна глава от историята на Канада и нейната политика за насилствена асимилация, считана от 2015 година за „ културен геноцид “.

По време на визитата си в Канада през юли папа Франциск изиска „ амнистия за злините “, осъществени против коренното население на страната, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР