Съд в Истанбул отказа днес да прибави към делото за

...
Съд в Истанбул отказа днес да прибави към делото за
Коментари Харесай

Турският съд не включи американския доклад към делото за Кашоги

Съд в Истанбул отхвърли през днешния ден да прибави към делото за убийството на саудитския публицист Джамал Кашоги американски отчет, обвиняващ саудитския принц престолонаследник, че е одобрил убийството, съобщи Агенция Франс Прес.

Кашоги /59/, помощник на вестник "Вашингтон пост ", в миналото доближен до саудитските управляващи, трансформирал се в техен гневен критик, бе погубен през 2018 година в саудитското консулство в Истанбул. Останките му не бяха открити.

Миналата седмица Вашингтон разгласява отчет на американското разузнаване, обвиняващ саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман, че е одобрил убийството на журналиста. Саудитското държавно управление, което отхвърля всякаква връзка на престолонаследника със случая, отхвърли отчета.

На днешното трето правосъдно съвещание от задочния развой в Истанбул за убийството на Кашоги годеницата на журналиста Хатидже Дженгиз изиска включване на отчета в делото, съгласно публицист на Агенция Франс Прес.

Но ръководителят на съда отхвърли това искане с претекста, че отчетът няма да "внесе " нищо в процеса, като посочи обаче, че Дженгиз може да възобнови настояването си пред прокурора, отговарящ за обвиняването.

Американският отчет сочи директна отговорност на принца престолонаследник. Следователно ние желаеме това да бъде взето под внимание от съда, съобщи Дженгиз по време на правосъдното съвещание.

Общо 26 саудитци, двама от които близки до саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, са съдени задочно в Истанбул за убийството на Кашоги.

На днешното правосъдно съвещание съдът изслуша двама турски чиновници в саудитското консулство - един водач и един охранител.

Шофьорът Едип Йълмаз съобщи, че в деня на убийството отговарящият за сигурността на консулството е заключил стаята, в която той се е намирал дружно с сътрудници, като им забранил да излизат до второ разпореждане.

Това сътвори у мен чувство, че се случва нещо ненормално, уточни водачът.

Убийството на Кашоги докара Рияд до една от най-тежките дипломатически рецесии и навреди на престижа на престолонаследника Мохамед бин Салман. Рияд твърди, че журналистът е погубен в неразрешена интервенция. Петима души бяха наказани на гибел в развой в Саудитска Арабия, само че след това присъдите им бяха смекчени на 20 години затвор.

Отношенията сред Анкара и Рияд, които са районни противници, съществено се утежниха след убийството.

Но Турция, която се стреми да понижи напрежението в връзките си със Саудитска Арабия, се въздържа да разяснява американския отчет, обвиняващ принца престолонаследник.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР