Съд в грузинската столица Тбилиси отхвърли жалбата за освобождаване на

...
Съд в грузинската столица Тбилиси отхвърли жалбата за освобождаване на
Коментари Харесай

Съдът отказа на Саакашвили освобождаване от затвора по здравословни причини

Съд в грузинската столица Тбилиси отхвърли жалбата за освобождение на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили от пандиза по здравословни аргументи. Това съобщи правният екип на Саакашвили, представен от RFE.

Съдия Георги Аревадзе сподели, че причините, показани по време на 15 съвещания, не удовлетворяват настояването за отсрочване на присъдата на затворения някогашен президент и неотложно разгласи решението си на 6 февруари, откакто изслуша заключителните причини.

" Искането за отсрочване или освобождение на присъдата заради заболяването на Михаил Саакашвили не би трябвало да бъде задоволено ", сподели Аревадзе.

В изказване, публикувано от екипа на Саакашвили, някогашният президент жигосах решението като " смъртна присъда " , издадена от неговите политически съперници.

" Изслушването в грузинския съд се оказа цялостна смешка, сподели Саакашвили. Експертите на държавното управление даже не си направиха труда да ме видят. Сега в действителност имам смъртна присъда. "

Припомняме, че Саакашвили, който беше президент на Грузия от 2004 до 2013 година, излежава шестгодишна присъда за корист с власт -  обвиняване, което съгласно него и поддръжниците му е политически стимулирано.

Членове на фамилията и юристите му предизвестяват от месеци, че здравословното положение на Саакашвили се утежнява, макар че той получава лекуване в частна клиника в Тбилиси.
 Зеленски: Спасете Саакашвили!
Зеленски: Спасете Саакашвили!

Бившият грузински президент, който се намира в пандиза, бе признат в болница

Неговият медицински екип споделя, че здравето му се е влошило доста, откогато влезе в пандиза през октомври 2021 г . и провежда многократни гладни стачки в символ на митинг против лишаването от независимост.

Адвокатският екип на Саакашвили също твърди, че той е бил токсичен с тежки метали, до момента в който е бил в ареста.

По време на чуване предходната седмица той изиска присъдата му да бъде условна , с цел да може да бъде трансфериран в чужбина за по-интензивно лекуване.

Но грузинските управляващи показаха подозрения какъв брой сериозно е здравословното му положение.

В момента Саакашвили е съден по обособени обвинявания за принудително разпространяване на антиправителствен протест през ноември 2007 година и нелегално прекосяване на границата.
 Приеха Саакашвили в болница
Приеха Саакашвили в болница

Той е настанен в интензивното поделение

На 1-и февруари, украинският президент Володимир Зеленски прикани интернационалната общественост да помогне за спасяването на живота на Саакашвили и предотврати изтезанието му.

" В момента постепенно убиват украински жител, някогашния президент на Грузия Михаил Саакашвили. Самият факт, че към момента би трябвало да се борим против подобен опит за де факто обществена екзекуция на човек в Европа през XXI век, е срам! " - написа Зеленски.

Бившият грузински държавен глава интензивно поддържаше промяната на държавното управление в Украйна и през 2015 година стана ръководител на Одеската регионална държавна администрация, а по-късно - консултант на президента Петро Порошенко. Получи украинско поданство.

През 2016 година той напусна заеманите постове и стартира да се опълчва на Порошенко, вследствие на което през 2018 година беше депортиран. Известно време живя в Холандия, като при новия президент Володимир Зеленски още веднъж се завърна в Украйна.

Той се завърна в Грузия на 1 октомври 2021 година, с цел да взе участие в локалните избори, само че бе арестуван още на летището и непосредствено изпратен в пандиза.
 Саакашвили върнат в пандиза
Саакашвили върнат в пандиза

Здравето му било нормализирано, настояват управляващите
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР