Съд в Германия осъди 101-годишен бивш пазач в нацисткия лагер

...
Съд в Германия осъди 101-годишен бивш пазач в нацисткия лагер
Коментари Харесай

Подкрепял е масовото изтребление. Съд в Германия осъди 101-годишен нацист на пет години затвор

Съд в Германия осъди 101-годишен някогашен надзирател в нацисткия лагер Саксенхаузен на 5 години затвор поради ролята му в убийството на повече от 3500 души.

Mъжът, който е разпознат като Йозеф С., е бил част от Секретен сътрудник - паравоенната организация на нацистите в Германия. Между 1942 и 1945 година той е работил като надзирател в концентрационния лагер Саксенхаузен покрай Берлин.

Във вторник съдът в Браденбург го призна за отговорен по обвиняване за съучастничество в 3512 убийства, осъществени за интервала от три години. По думите на ръководителя на съда Удо Лехтерман обвиненият "охотно е подкрепял всеобщото изтребване " с активността си на надзирател.

Присъдата не е дефинитивна и отбраната на Йозеф С. заяви, че ще я апелира.

Лагерът Заксенхаузен, където е работил Йозеф С., е построен през 1936 година и съгласно доближения на Хитлер райхсфюрер на Секретен сътрудник Хайнрих Химлер е бил "съвършен ". По негов пример са били построени всички останали концлагери на нацистите.

Значението му е било толкоз огромно, че в течение на Втората международна война ръководството на лагерната система е било преместено от Берлин точно в Заксенхаузен.

Между 1936 и 1945 година през това място са минали повече от 200 000 души от цяла Европа. Въпреки че множеството от тях са били принуждавани да работят за немската промишленост, главното предопределение на лагера е било всеобщото заличаване на затворените в него.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР