Съд в Германия , че мъж, който се подхлъзнал и

...
Съд в Германия , че мъж, който се подхлъзнал и
Коментари Харесай

Съд призна падане вкъщи за трудов инцидент при пътуване към работа

Съд в Германия, че мъж, който се подхлъзнал и паднал у дома - до момента в който отивал от спалнята към всекидневната - е претърпял трудов случай по време на пътешестване към работа. Инцидентът е станал на 17 септември 2018 година, само че в този момент притегли вниманието поради това, че милиони хора по света бяха принудени от пандемията да преминат към надомна работа.

Мъжът, чието име не се загатва, слизал по спираловидна стълба към работното си място, когато се подхлъзнал и при рухването счупил прешлен на гърба си. Той твърди, че не е отивал да закусва, а непосредствено към компютъра за работа.

Застрахователят покривал произшествия на работното му място, само че оспорва заплащане за случай преди започването на работа. Това е отхвърлено от съд по трудовоправни въпроси, само че е доказано от съд от същата система на по-високо равнище. Федералният съд с решението от 8 декември удостоверява, че първата инстанция е права.

Според закона застраховката за трудови произшествия покрива и пътуването непосредствено към и от работното място. В случая съдът приема, че мъжът, работещ като управител по продажбите, не се е разхождал из къщата си, а е отивал към надомния си офис. В решението се разказва, че той нормално започвал работа " незабавно след ставане, без да е закусвал ". Това изложение е добавено, с цел да се отхвърли тезата, че е отивал да закуси и след това да седне пред компютъра, т.е. слизането по стълбата е " първо пътешестване към работното място ".

" Ако застрахованата активност се прави в дома на застрахования или на друго място, застрахователното покритие работи със същата мощ като в случаите на работа от пространствата на компанията ", изяснява още правосъдното решение.

Решение за това, че пътешестване, обвързвано със служебните отговорности, може да се прави и в случай че апартаментът и работното място са в една и съща постройка, има още от юли 2016 година

Посочва се също и определението в закона за това що е " телеработно място ": компютърни станции, непрекъснато ситуирани от работодателя в частно пространство на служителя, при което работодателят се е съгласил за седмичния работен график и за какъв период ще работи това работно място. Условията се записват категорично в трудовия контракт или в съглашение, а нужното съоръжение, в това число мебели, се дават, инсталират и конфигурират от работодателя или оторизирано от него лице.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР