Съд в Букурещ е разпоредил стартирането на производство по несъстоятелност

...
Съд в Букурещ е разпоредил стартирането на производство по несъстоятелност
Коментари Харесай

Фалит за Евроинс: Румънският съд

Съд в Букурещ е разпоредил стартирането на произвеждане по неплатежоспособност за " Евроинс Румъния " – застрахователният бизнес на " Еврохолд България " в северната ни съседка, оповестява онлайн медията romania-insider.com.

Решението е оповестено и от Службата за финансов контрол (ASF) на Румъния, съгласно която полиците на компанията са годни до 8 септември 2023 година, съобщи investor.bg.

" След като Апелативният съд в Букурещ отхвърли настояването на " Евроинс Румъния " за прекъсване на използването на решението за ASF на два пъти, съд в Букурещ реши да открие процедура по неплатежоспособност на застрахователната компания. В този подтекст, според настоящото законодателство, застрахователните полици, издадени от " Евроинс Румъния ",  са годни 90 дни, т.е. до 8 септември 2023 година (с изключение на гаранционните полици, които имат период на годност от 150 дни и изтичат на 7 ноември 2023 г.) ", показва се в известието на ASF.

Органът се обръща към лицата, които са претърпели вреди, покрити от застрахователни полици, издадени от " Евроинс Румъния ", и клиентите на компанията, които се нуждаят от отчасти възобновяване на застрахователната награда, да се извърнат към Фонда за гарантиране на застраховките (FGA). Крайният период за вписване претенции за приемане на вреди е 24 юли.

Назначен е правосъден ликвидатор

Букурещкият клон на CITR е назначен за правосъден ликвидатор на Евроинс от съда. Ролята на правосъдния ликвидатор, според закона, е да ръководи ликвидацията на сдружението и да подсигурява, че кредиторите ще възстановят в оптималната степен вземанията си.

Съдът в Букурещ е отхвърлил възраженията на " Евроинс " поради отнемането на лиценза на сдружението.

Първата стъпка в процедурата по неплатежоспособност ще бъде установяване и оценка на активите и тяхната продажба, показва медията. Идентифицирането на всички спомагателни източници на приход ще бъде от значително значение за постигане на стадия на разпределение на сумите на кредиторите, добавя медията.

Изданието напомня, че ASF лиши лиценза на " Евроинс Румъния " на 17 март т.г. Преди това " Еврохолд " упрекна висши чиновници на регулатора, че са желали да овладеят застрахователния бизнес в Румъния.

Обжалване на база изключение за противоконституционност

Междувременно притежателят на " Евроинс Румъния " – " Еврохолд България ", разгласи, че ще апелира решението на съда за оповестяването на румънското сдружение в неплатежоспособност на база изключение за противоконституционност.

  " Естеството на евентуалната противоконституционност е обвързвана с откриването на процедура по неплатежоспособност против застрахователна компания на база на решение на румънския регулатор за лишаване на оперативния ѝ лиценз, без да е налично дефинитивно, влезнало в действие решение на съда за законността на сходно деяние на румънския регулатор, което лишава застрахователните компании от тяхното право на обективен развой и ефикасен правосъден надзор. Съгласно румънското право даването на изключение за противоконституционност би трябвало да докара до анулация на решението за разкриване на процедурата по неплатежоспособност ", показват от " Еврохолд България " и " Евроинс Иншурънс Груп " в известие, оповестено на уеб страницата x3news.com.

Дружеството акцентира, че съдът в Букурещ въпреки всичко е позволил жалбата на " Евроинс Румъния " за противоконституционност и ще я изпрати за разглеждане от румънския Конституционен съд. Съдът е счел за належащо да насочи питане за евентуална противоконституционност на части от румънското законодателство за несъстоятелността, добавя се в известието.

" Практическа неплатежоспособност " поради (без)действия на краткотрайния админ

От " Еврохолд " упрекват краткотрайния админ на " Евроинс Румъния ", че не е направил нужните дейности, с цел да обезпечи запазването на активите на сдружението. Според компанията " неговите дейности доведоха до настоящото положение на " Евроинс Румъния " на практическа неплатежоспособност, която няма общо със положението на сдружението сега на отнемането на лиценза от ASF, нито към референтните дати 30 септември 2022 година и 30 юни 2022 година ".

Дружеството твърди, че застрахователният му бизнес " Евроинс Иншурънс Груп " и основните му дъщерни сдружения са " изцяло капитализирани и жизнеспособни и не престават своите естествени бизнес интервенции ".

Компанията акцентира, че ЕИГ е удовлетворило всички свои кредитори, като се изключи директно обвързваните със застрахователни искания, които са в компетенциите на Румънския гаранционен фонд, които са поискали неплатежоспособност на " Евроинс Румъния ".

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР