Съд в Брюксел спря прозедурата за екстрадиране на бившия каталунски

...
Съд в Брюксел спря прозедурата за екстрадиране на бившия каталунски
Коментари Харесай

Съд спря екстрадирането на каталунския лидер Пучдемон

Съд в Брюксел спря прозедурата за изгонване на някогашния каталунски водач Карлес Пучдемон, тъй като той разполага с имунитет като определен евродепутат, заяви неговият юрист пред " Ройтерс ".

Малко преди този момент последователят на самостоятелност на Каталуня от Испания и уредник на опита за референдум разгласи новината в профила си в " Туитър ".

Другият, ползващ се с имунитет като представител в Европейския парламент, е Тони Комин, също някогашен министър в държавното управление на Барселона. И двамата са търсени от Испания по обвинявания в предизвикателство на публични вълнения поради референдума от 2017 година Предишните три опита на Мадрид да бъдат екстрадирани избягалите в Белгия каталунски водачи се провалиха.

Пучдемон прикани по същия метод да се постъпи и с някогашния каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, който излежава присъда в пандиза поради ролята си в референдума. Той е евродепутат и имунитетът му бе доказан и от Съда на Европейски Съюз, който през декември отхвърли и опитите да се попречи на Пучдемон и Комин да заемат местата си в Европейския парламент, в който те работеха от 2013 година насам.

Все още не е ясно дали ще им бъде разрешено да извършват функционалностите си на евродепутати, въпреки че през декември получиха документите да акредитирането си в Брюксел.

В понеделник прокуратурата предложи на Върховния съд на Испания да освободи Жункерас поради решението на Съда на Европейски Съюз. Решението се чака в идващите седмици.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР