Съд в Брюксел е решил да постанови временни мерки по

Съд в Брюксел е решил да постанови временни мерки по ...

Гледната точка на Брюксел: AstraZeneca трябва да достави дължимите ваксини на ЕС


Съд в Брюксел е решил да постанови временни мерки по фармацевтична компания AstraZeneca от Европейската комисия и 27-те страни членки на ЕС, съобщиха от Европейската комисия.

Съдът е разпоредил на AstraZeneca спешно да достави 50 млн. дози ваксина до 27 септември съгласно следния задължителен график:

- 15 млн. дози до 26 юли в 9,00 ч.;

- 20 млн. дози до 23 август;

- 15 млн. дози към 27 септември.
AstraZeneca обяви: ЕС загуби съдебното дело за още доставки на ваксини до края на юни
AstraZeneca обяви: ЕС загуби съдебното дело за още доставки на ваксини до края на юни

Компанията трябва да достави само 80,2 млн. дози с краен срок 27 септември

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза. Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че AstraZeneca е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС.

Съдът също така смята, че AstraZeneca е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението с думите: "Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: AstraZeneca не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание."
ЕС спира да купува ваксината на AstraZeneca след юни
ЕС спира да купува ваксината на AstraZeneca след юни

Миналия месец Европейската комисия заведе съдебно дело срещу AstraZeneca

Източник: news.bg