Съд в Бразилия разпореди на Apple да заплати 5 000

...
Съд в Бразилия разпореди на Apple да заплати 5 000
Коментари Харесай

Мъж осъди Apple на $1000 заради липсата на зарядно с новия му iPhone

Съд в Бразилия разпореди на Apple да заплати 5 000 бразилски реала, или 1 081 $, на клиент поради това, че в кутията на новия му iPhone не е имало зарядно устройство.

Съдия Вандерлей Кайрес Пинейро от гражданския съд в Гояния е определил практиката на Apple като "обвързваща продажба, " което важи за случаите, в които компания изисква клиент да закупи два от продуктите й, с цел да може единият от тях да работи, осведоми Insider, базирайки се на правосъдните документи.

Според съдията, Apple "е задължила потребителя да закупи втори артикул, създаван извънредно от нея, " определяйки това като "злоупотреба и противозаконна комерсиална процедура. "

В своя отбрана от Apple оповестиха, че всеки iPhone се продава с кабел USB-C към Lightning, което разрешава на клиентите да зареждат телефоните си, употребявайки зарядни, които могат да купуват от други компании, съгласно правосъдните документи.

Съдията обаче е отхвърлил този мотив, заявявайки, че кабелът не работи със зарядни, които нямат USB-C порт, с който зарядното на Apple е съответно проектирано.

Той също по този начин е отбелязал, че от Apple са оповестили, че стопират да дават зарядни устройства в комплектите от съображения, свързани с опазването на околната среда и тъй като има дефицит в предлагането на този аксесоар. Пинейро дава отговор на това изказване, като споделя, че Apple не престават да създават зарядните си устройства и да ги продават настрана.

"Не е уместно да се твърди, че сходна мярка понижава въздействието върху околната среда, защото по всичко проличава, че компанията продължава да създава толкоз значим аксесоар, само че в този момент го продава настрана, " споделя Пинейро.

Apple разгласи за първи път, че ще спре да дава зарядни устройства с телефоните си iPhone 12 през 2020 година, което бразилското държавно управление разгласи за корист. През 2021 година страната санкции Apple с 2 млн. $ за тази процедура.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР