Съд в Босна и Херцеговина отхвърли искането за екстрадиция на

...
Съд в Босна и Херцеговина отхвърли искането за екстрадиция на
Коментари Харесай

Босна няма да екстрадира турска гражданка за връзки с Гюлен

Съд в Босна и Херцеговина отхвърли настояването за екстрадиция на турски жител, който е измежду търсените от Анкара поради връзки с придвижването на проповеднища Фетхуллах Гюлен, съобщи " Ройтерс ".

Решението на съда идва на фона на засилен напън, който Турция оказва върху съдружниците си за депортация на хора, за които се счита, че са свързани с така наречен " учебни заведения на Гюлен " (каквито на Балканите има най-вече в Босна и Херцеговина). Анкара счита, че точно мрежата на живеещия в Съединени американски щати просветител е виновна за неуспелия опит за прелом предходната година.

През март шестима турски жители, задържани в Косово бяха скрито предадени на Турция и случилото се докара до уволнението на вътрешния министър и шефа на разузнаването. Властите в Сараево пък бяха предизвестени от турския дипломат, че съдействието с учебните заведения и с почитатели на Гюлен е рисково и за личната им страна.

Апелативният съд на страната е решил предишния месец, че Хюмейра Гьокчен, потърсила леговище в Босна и Херцеговина преди турската молба за екстрадиция да постъпи, няма по какъв начин да бъде предадена на управляващите в Анкара, защото е отправила настояването за протекция. Решението от март не беше оповестено обществено, само че организация " Ройтерс " е получила копие от него.

Друг мотив против екстрадицията ѝ е, че изказванията на Турция за принадлежността на Гьокчен към така наречен " Фетхуллахистка терористична организация " (FETÖ) не устоя в съда. Причината е, че сходна организация (с това редуциране Турция отбелязва мрежата на Гюлен, която няма официално име, само че бива наричана от членовете си " Хизмет " или " Движението " ) не е обозначена като терористична с резолюции на Организация на обединените нации и Съвета на Европа.

Съдът обаче не разяснява дали има други сходни претенции за екстрадиция. Източник на " Ройтерс " в същото време отбелязва, че Турция е поискала няколко души в страната да ѝ бъдат предадени.

По-рано през днешния ден съдът в Страсбург изиска от България информация за експулсията на турския жител Абдуллах Бююк поради връзки с мрежата на Гюлен през август 2016 година По делото се желае и удостоверение от държавното управление дали Бююк е подал молба за леговище в България, като в този случай желае да му бъдат предоставени копия на всички документи от тази кореспонденция.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Опит за прелом в Турция (310)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР