Съд в белгийския град Антверпен е завел дело срещу български

...
Съд в белгийския град Антверпен е завел дело срещу български
Коментари Харесай

Белгийските власти съдят български фирми за измама със социални осигуровки

Съд в белгийския град Антверпен е завел дело против български компании и служащи, наети като подизпълнители на строителни обекти. Това оказва се от мнение на генералния юрист към Европейския съд в Люксембург, публикувано през днешния ден и представено от Българска телеграфна агенция. Делото е заведено, откакто белгийските управляващи са открили, че български служащи и компании не заплащат обществени осигуровки в Белгия. Това е позволено по законодателството на Европейски Съюз, когато сдружението или служащият потвърдят, че заплащат осигуровките си в България с формуляр Е101.

Белгийските управляващи се съмняват, че издадените от българските обществени служби документи, въпреки и същински, са добити с машинация. Генералният юрист показва, че приемащата страна - в тази ситуация Белгия - може да наложи заплащането на осигуровки по нейното законодателство, само че би трябвало да потвърди хипотетичната машинация. Подобни измами съставляват нелоялна конкуренция и слагат под въпрос равните условия на труд, се показва в мнението.

Делото е стигнало до Касационния съд на Белгия, който е отправил искане за пояснение на европейското законодателство до Съда на Европейски Съюз. Касационният съд желае да разбере дали Белгия може да разгласи за недействителни удостоверенията за платени обществени осигуровки, издадени в България. Според издаденото мнение това е невероятно, в случай че българските управляващи не отдръпват или анулират издадените документи. " Юрисдикцията на приемащата страна членка е способена само да не вземе поради удостоверението ", а " констатацията, че е налице машинация, може да има последствия единствено във връзка с способените органи на тази страна членка, " отбелязва генералният юрист за правните последствия от случая.

Генералният юрист отбелязва, че " в случай че има машинация, тя би трябвало да бъде открита в спортно съдопроизводство със законови отбрани за заинтригуваните служащи и сдружения, и при ценене на главните им права, в това число на правото на ефикасни правни средства за отбрана. Съответните (белгийски) управляващи следва да показват доказателства за машинация - да открият, че изискванията, по които е издадено удостоверението за платени осигуровки, не са изпълнени и че подсъдимите съзнателно са прикрили, че тези условия не са били изпълнени. Единствено при тези съответни условия приемащата страна може да откри, че има машинация, което би разрешило да не вземе поради удостоверенията ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР