Съд в Беларус осъди няколко критици на режима на президента

...
Съд в Беларус осъди няколко критици на режима на президента
Коментари Харесай

Съпругът на Светлана Тихановска беше осъден в Беларус на 18 години затвор

Съд в Беларус осъди няколко критици на режима на президента Александър Лукашенко на продължителни присъди затвор. Сред тях е и брачният партньор на опозиционната лидерка Светлана Тихановска, съобщи Франс прес, като се базира на беларуски държавни медии.

Сергей Тихановски, който от към година и половина е в ареста, е наказан на 18 години отнемане от независимост. Друга видна фигура на опозицията - Николай Статкевич - получи присъда от 14 години, а още четирима обвинени бяха наказани на 15 до 16 години затвор.

Беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска съобщи, че постановената през днешния ден в родината ѝ присъда от 18 години затвор против нейния брачен партньор Сергей Тихановски е възмездие от страна на режима на Александър Лукашенко, съобщи Франс прес.

" Съпругът ми Сергей Тихановски беше наказан на 18 години затвор. Диктаторът си отмъщава обществено на своите най-силни съперници ", написа Тихановска в Туитър. " Целият свят ни гледа. Няма да се спрем ", добави тя.

Сергей Тихановски получи 18 години затвор за образуване на всеобщи вълнения и подстрекателство на обществена ненавист.

Влогърът Тихановски беше арестуван през май предходната година, в миг, когато се готвеше да внесе кандидатурата си за присъединяване в президентските избори три месеца по-късно. Тогава брачната половинка му Светлана се яви вместо него.

Управляващият с твърда ръка към този момент повече от четвърт век Беларус президент Александър Лукашенко завоюва на изборите следващ мандат на поста. Опозицията обаче твърди, че Лукашенко е бил избран отново с измами, и организира в месеците след гласуването всеобщи демонстрации против него.

Светлана Тихановска избяга в прилежаща Литва, с цел да избегне репресиите.

Няколко часа преди произнасянето на присъдата против брачна половинка ѝ опозиционната лидерка разгласява видеозапис, в който даде обещание да продължи да го пази. " Ще се опитам да направя нещо доста мъчно, може би невероятно, с цел да приближа момента, който ще го забележим в една нова Беларус ", сподели Тихановска.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР