Съд в Беларус осъди журналист на повече от осем години

...
Съд в Беларус осъди журналист на повече от осем години
Коментари Харесай

Беларус осъди журналистка на 8 г. затвор за отразяване на протести срещу Лукашенко -

Съд в Беларус осъди публицист на повече от осем години затвор за отразяване на всеобщите опозиционни митинги през 2020 година, оповестява " Евронюз ". Катерина Бахвалова - известна професионално като Катерина Андреева - беше приета за отговорна за " държавна измяна " в сряда.

На правосъден развой, извършен при закрити врата в град Гомел, 28-годишната Бахвалова беше лишена от независимост за осем години и три месеца. Тя към този момент изтърпява присъда от две години затвор след предходна присъда.

За решението на съда заяви нейният шеф - полският тв канал Belsat TV - и разнообразни правозащитни групи в Беларус.

Андреева e задържана през ноември 2020 година, до момента в който снима митинг против режима на беларуския президент Александър Лукашенко. През февруари 2021 година тя е приета за отговорна за образуване на вълнения дружно с колежката си Дария Чулцова. Няколко месеца по-късно Belsat TV е оповестена от Беларус за " екстремистка " организация.

" Толкова съм ядосана, когато виждам по какъв начин режимът отмъщава на тези, които се осмеляват да се съпротивляват - написа в Twitter беларуският опозиционен водач в заточение Святлана Циханоуская. - Журналистката Катерина Андреева... се осмели да покаже на света истината за бруталността на режима ".

" Амнести Интернешънъл " осъди процеса против Андреева като " политически " и " подправен ". " Катерина Андреева и други критици на беларуските управляващи, които са вкарани в пандиза единствено за това, че спокойно са упражнявали правото си на независимост на изложение, би трябвало неотложно да бъдат освободени ", коментира шефът на неправителствената организация за Европа и Централна Азия Мари Стъртъртърс.

По данни на неправителствената организация Viasna Human Rights Centre в Беларус са затворени 1260 души, откогато избухнаха опозиционните митинги след оспорваното преизбиране на Лукашенко.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР