Съд нареди на китаец да изплати почти 8000 долара на

...
Съд нареди на китаец да изплати почти 8000 долара на
Коментари Харесай

Китаец осъден от бившата си съпруга да плати компенсация за домакинстване

Съд подреди на китаец да изплати съвсем 8000 $ на някогашната си брачна половинка за годините неплатена домашна работа, която е свършила. Бракоразводното дело провокира спор в Китай , осведоми Агенция Франс Прес.

Тази година в азиатската страна влезе в действие нов Граждански кодекс. Разведени двойки за първи път имат право да потърсят отплата, в случай че са имали повече отговорности у дома.

Ищецът съобщи пред съда в Пекин, че по време на петгодишния брак тя се е грижила за детето и се е занимавала с домакинската работа , до момента в който брачният партньор не е правил нищо с изключение на да върви на работа.

Тя внесла желае за спомагателна отплата за свършената от нея домакинска работа и за развъждането на детето.

Съдът реши, че дамата в действителност е имала повече отговорности в семейството и би трябвало да бъде обезщетена с 50 000 юана (7700 долара), само да има настойничество над детето и да получава спомагателни 2000 юана за прехрана всеки месец.

Но локални медии оповестиха тази седмица, че дамата апелира решението, защото е поискала 160 000 юана отплата . Решението провокира спор за неплатения труд, който поставя дамата в дома.

Хаштагът " Съпруга, която си стои у дома, получи 50 000 юана отплата за домашна работа " има 570 милиона гледания на платформата Weibo.

Организацията за икономическо съдействие и развиване е пресметнала, че китайските дами са ангажирани 4 часа с неплатен труд всекидневно , което е 2,5 пъти повече от мъжете и над междинните равнища.

През последните две десетилетия в Китай зачестиха разводите след либерализирането на законите и откакто дамите станаха по-независими финансово. Пекин обаче счита, че това е притеснителна наклонност на фона на опитите за увеличение на раждаемостта в застаряващото китайско население.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР