Събуждането на природата през пролетта е повод за празнуване и

...
Събуждането на природата през пролетта е повод за празнуване и
Коментари Харесай

Новата колекция ÖMSESIDIG на ИКЕА превръща всеки ден в празник

Събуждането на природата напролет е мотив за празнуване и опция да сме дружно с околните си навън, да сътворяваме нови другарства и да се любуваме на положителния живот във всичките му измерения, изпълнени с сила и заобиколени с цвят. Нищо не сплотява хората по-добре от времето, прекарано дружно, на топло, в атмосфера на грижа, положително въодушевление и обща цел, дефинирана от мотива на събирането, или пък от неналичието на проект.

На местата, където е лято през по-голямата част от годината, събиранията и празникът са изкуство, издигнато в фетиш. Неслучайно в тези страни културата на празнуване е доста развита и съпроводена от голям брой обичаи и атрибути, и кулминира в карнавала. Точно по този начин – приказваме за Латинска Америка.



Карнавалите са значимо културно събитие в доста страни от Латинска Америка и се случват на разнообразни дати и под разнообразни форми, като някои са по-традиционни, а други са в осъвременени версии. Някои от най-известните и обичайни карнавали в Латинска Америка са тези в Бразилия, Рио де Жанейро; карнавалът в Оруро, Боливия и карнавалът в Баранкиля, Колумбия.

Екзотичният континент е средище на пъстро разнообразие от нации, чийто житейски метод значително е подбуден от шерването на насладата от живота.

Не всеки от нас има шанса да се допре онлайн до тези събития, само че даже фотосите и видеата от тях предават силата на това комбиниране сред топло време, последователност, усмихнати хора на едно място, цветове и ковани със епохи обичаи на празнуването. Свят трансформирал се в синоним на изобилието, със своя изобилен запас на обичаи, предписания, одежди и знаци.



Тази пролет ИКЕА ни носи цветовете на карнавала и трансформира всеки ден в празник – точно с вплитането на латиноамериканската традиция в новата си лимитирана сбирка с името ÖMSESIDIG, което незабавно ви споделяме, че не е митична дума, а значи „ взаимно “ на шведски.

В ÖMSESIDIG девет латиноамерикански създатели от разнообразни области – дизайн, мода, изкуство, гастрономия и архитектура – сплотяват своите суперсили. С лимитираната сбирка марката чества стъпването си на новите латиноамерикански пазари, като Чили, Колумбия и Перу.

Всичко в сбирката ÖMSESIDIG слага фокус върху празненствата, благосъстоянието и грижата за физическото и прочувствено здраве. И по какъв начин другояче – латиноамериканците са царете на карнавалите, фиестите, шумните празненства, събирания и церемониите под всякаква форма. А празнуването и насладата са форма на грижа за нас самите.

За да включим ИКЕА в всекидневието си, не ни би трябвало мотив – всичко там постоянно е на място и приказва на езика на положителния усет и минимализъм, а точно – скандинавския. В ÖMSESIDIG той се преплита с латиноамериканския език на изобилието.

Всъщност ÖMSESIDIG потвърждава, че противоположностите се притеглят като магнити.

 OMSESIDIG

Посланието на ÖMSESIDIG е разгърнато в цели 30 продукта – хем закачливи, хем функционални. Стъклени съдове, принадлежности за маса, празненство гирлянди, ексцентрични абажури, текстилни произведения и чанти – бързо стават съпътстващи атрибути на празнуването и на непринуденото другарство в дома и отвън него. Вдъхновенията са предадени непосредствено – да вземем за пример приборите от неръждаема стомана са въодушевени от националния танц на Чили – куека.

Колекцията ни превежда през другите стадии на една фиеста – от нужните украшения за постигането на празнична атмосфера, през стъклена посуда и аксесоари за трапезата, та чак до свещник и постеля за почивка, когато празненството утихне.

Специално място е отредено на маските, употребявани тук като образец за илюстрациите. “Маската е тип костюм, който ни разрешава да бъдем различен човек. В колумбийската просвета има голям брой фестивали и маските там се употребяват като метод да изразиш себе си – за миг можеш да се превърнеш в страшилище, бик, крава, жена, мъж. За мен маската е интерпретация на другите облици, които носим у себе си ”, споделя една от дизайнерките в сбирката – Диана Ордонес.



Всеки от деветимата латиноамерикански създатели в ÖMSESIDIG способства със своето персонално виждане за основаването на детайлите на жизнерадостното тържество. Първоизточник на ентусиазъм е естественото многообразие, отличаващата се архитектура, карнавалната просвета, танците, храната и фамилните обичаи.

Това не е първата крачка на ИКЕА в посока разчупване на скандинавския жанр и обогатяването му с детайли от други култури посредством местни колаборации. Пример е, в която марката си партнира с финландската дизайнерска къща Marimekko - лимитираната сбирка отдадена на скандинавската сауна просвета. Любопитството на ИКЕА към живота вкъщи в другите страни по света е заразно.

ÖMSESIDIG е налична в магазините на ИКЕА и онлайн на от началото на април. Повече за сбирката може да научите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР