Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста

...
Събралите се край София земеделски производители обявиха край на протеста
Коментари Харесай

Край на протеста! Земедeлците прибират тракторите, подписват меморандум с кабинета

Събралите се край София аграрни производители оповестиха завършек на митинга си,  техниката и протестиращите последователно стартират да се разотиват. Техни представители се насочиха към столицата за сключване на меморандум с държавното управление.

 

Меморандумът, който държавното управление изпрати до протестиращите земеделци, ги удовлетворява.  

Текстът на съглашението беше прочетен пред протестиращите земеделци, които го посрещнаха с бурни аплодисменти.

 

В меморандума са включени следните точки:

продължава възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена продукция през стопанската 2022/2023 годинаопределяне на нужните количества на преработвателите на слънчоглед за индустриалните им нуждипреговори с Европейска комисия за въвеждане на предел за вноса на украински селскостопански култури над 10% от чистото национално производстволицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица от Украйна150 млн. лева помощ за земеделците поради отрицателните резултати от съветската война в Украйнасъкращаване на периода за заплащане на спомагателни 63 млн. лева помощи.

От асоциацията на зърнопроизводителите считат да договарят с кабинета по една от точките, с която не са удовлетворени - и да намалят срока за погашение на помощите от 6 октомври на 30 септември.

 

Сред останалите задължения на кабинета са погашение на помощите за 100% пропаднали площи до 3 работни дни след приемане на заявките, погашение на равни помощи за животновъдите и растениевъдите по програмата de minimis, спомагателна помощ за млекопроизводители, които не могат да потвърдят реализация на продукция поради импорт на изсъхнало мляко от Украйна.

 

Земеделците бяха в протестна подготвеност до подписването на меморандума с държавното управление, който да фиксира вчерашните решения, взети на среща с министър-председателя, финансовия и земеделския министър.

Сред контрактуваните параметри е продължение на възбраната за импорт на слънчоглед от Украйна до привършване на количествата създадена продукция през стопанската 2022-2023 година

 

Водят се и договаряния с Европейската комисия за възбраната за импорт от Украйна на селскостопански култури, надвишаващи 10% от размера на чистото национално произвеждане. Ще се създаде лицензионен режим за импорт на пшеница, царевица и рапица съгласно контрактуваното с Европейска комисия.

Освен това е признато решение от Европейска комисия за сходство на държавна помощ в поддръжка на ликвидността на земеделските стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна за сумата от 150 млн. лева

 

Относно в допълнение обезпечените средства в размер на 60 млн. лева се поставят оптимални старания за съкращаването на периодите, в които Европейска комисия да се произнесе - до края на септември.

" Нашето условие е парите да се платят до 30 септември, държавното предложение е 6 октомври да се изплати общият размер до 213 млн. лева Правя спогодба пред всички вас, че не споделям, че това ще го разпишем. Ще желаеме да върнем периода до 30 септември ", посочи ръководителят на Асоциацията на зърнопроизводителите Илия Проданов.

По-рано, до момента в който чакаха да видят меморандума, при земеделците в Долни Богров отиде водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов. Вчера от партията му показаха поддръжка към недоволството на земеделските производители, само че през днешния ден той не беше посрещнат задушевно и бе помолен да напусне.

" Не желаят да се политизира митингът и споделиха, че желаят да водят още диалози и си водят диалози, по този начин ли? Еми нека да не ви излъжат, по тази причина дойдохме и ние ", обърна се Костадинов към земеделците.

" Ние не желаеме нашият митинг да бъде политически. Точно това беше една от аргументите ние през днешния ден да не сме там на площада. Защото ние сме диалогични, рационални и си гледаме интереса само и единствено на нашите членове. Нямаме никакви политически цели ", съобщи Илия Проданов, представен от БНР.

 

Земеделците се бяха събрали край Долни Богров с желание да влязат с тежка техника в центъра на София в символ на митинг против отпадналата възбрана за импорт на украинско зърно.

Вчера след договаряния с сектора министър председателят Николай Денков разгласи, че " в близко време няма да позволим импорт на слънчоглед от Украйна ".

На срещата са били разисквани всички претенции на земеделските производители, като ще се водят и договаряния с Европейската комисия за обезщетенията, които страната ни може да получи.

 

 

 мем1

 

 

 мем2-а

 

 

 

 мем3

 

 мем4  мем5

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР