Събрали сме се в рамките на среща, посветена на отношение

...
Събрали сме се в рамките на среща, посветена на отношение
Коментари Харесай

Макрон: Позицията на Франция се вписва в европейския проект и е да имаме по-суверенна и по-единна Ев

Събрали сме се в границите на среща, отдадена на отношение сред Европейски Съюз и Западните Балкани. Вчера имахме доста сериозна и значима среща. Говорихме за две тематики – за Иран и търговията. Те са проби за суверенитета на Европа.

Това сподели президентът на Франция Еманюел Макрон след Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Единството, което искам, през вчерашния ден бе обект на позитивна среща, тъй като позициите бяха ясни и мощни. В региона на търговията –никакви задълбочени договаряния не могат да се състоят със Съединени американски щати без цялостно освобождение от митата “, съобщи Макрон.

По тематиката за Иран Макрон съобщи, че „ дружно потвърдихме европейската воля да запазим изгодите от съглашението, в това число и за Иран и по този начин да защитим законните ползи на предприятията ни. Потвърждаваме съглашението от 2015 година, само че да разтеглим диалозите за нуклеарната активност на Иран след 2025 година Европейска комисия предложи благоприятни условия, с цел да напреднем бързо “, добави той и акцентира, че Европа би трябвало да бъде мощна и обединена. “За Западните Блакани до последно водихме ясни диалози. Темите бяха за свързаността и сигурността, които Франция поддържа, както и за насърчаване на инфраструктурата на Балканите. Много от тематиките бяха вписани в общ дневен ред и ще бъдат доразвити през юни в Лондон “, разяснява френският президент.

Позицията на Франция е позиция, която се вписва в европейския план и е да имаме по-суверенна и по-единна Европа, сподели Макрон. В резултат на историята си Западните Балкани биха могли да се извърнат или към Русия, или към Турция, в наш интерес е да ги свържем с Европейски Съюз, акцентира той.

„ Да свържем Западните Балкани би трябвало да създадем ясно и мощно. Но това не може да стане за сметка на единството на Европейски Съюз. Необходимо е да работим като отчитаме рестриктивните мерки на всеки един от нас. На първо място да дадем европейска вероятност и да подтикваме ръководителите. Сърбия и Черна гора работят в границите на процедура, Македония и се Албания се надяват “, сподели Макрон.

„ Не можем да отворим нова глава по отношение на корупцията и миграционния развой. През юни би трябвало да обсъдим тематиката. Преди Европейски Съюз да се е реформирал не трябва да се уголемява. Европейски Съюз не знае и не може да взема значими стратегически решения. Трябва да се вземат ограничения по свързаността и сигурността. Именно подобен мощен Европейски Съюз желая да застана “, сподели Макрон.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР