Събрахме се заедно на екопътека Искър-Панега“, за да поговорим за

...
Събрахме се заедно на екопътека Искър-Панега“, за да поговорим за
Коментари Харесай

ТИТАН Златна Панега и деца от училищата в региона се грижат заедно за природните богатства на България

Събрахме се дружно на екопътека „ Искър-Панега “, с цел да поговорим за дивите опрашители, кои са те, за какво са толкоз значими за нас, кои са аргументите за изгубването им и по какъв начин да ги опазим. На посетители ни беше локален пчелар от гр. Луковит, който ни показа забавни обстоятелства за живота на пчелите, потребните артикули, които те създават, и смисъла им за оцеляването на планетата. Всички участници в урока получиха „ сладки “ дарове.

 

Специфичната флора в региона е причина за съществуването на огромен брой опрашители, които от своя страна способстват за здравето на екосистемите и за доста увеличение на биоразнообразието. Сред тях са открити някои редки типове пеперуди.

Стартирахме нашата самодейност с младите природолюбители през месец ноември 2022 година с децата от учебните заведения в с. Златна Панега, с. Румянцево, с. Брестница и техните учители. Те участваха в открит урок, отдаден на карстовите процеси и карстовите форми, който се организира в действителна среда на езерото Глава Панега.

 

Нагледно бяха показани спецификите на карстовите формирания, тяхното образуване и смисъла им за локалната флора и фауна. Децата с възторг и любознание наблюдаваха демонстрациите и се включиха интензивно във викторината за карстовите форми и в търсенето на „ съкровища “ - присъщи за карстовите терени растителни и скотски типове.

 

Ние от Титан Златна Панега сме поели дълготраен ангажимент към устойчивото развиване на регионите, в които действат нашите индустриални мощности, само че и в народен мащаб. Компанията ни работи интензивно в поддръжка на идеята за обезпечаване на налично и качествено българско обучение за децата в района. Целенасочено организираме и поддържаме редица начинания, които целят да обезпечат по-добри благоприятни условия на хората от локалните общности за развиване и професионална реализация.

 

Нашият циментов цех е ситуиран в хубав карстов район, на една ръка разстояние от един от най-големите карстови извори на Балканите, Глава Панега, и в непосредствена непосредственост до предпазена зона от екологичната мрежа Натура 2000 – Карлуковски карст.

Изворът Глава Панега, подхранван от водите на р. Вит и от тези на заобикалящия го карстов регион, дава началото на река Златна Панега, където се среща балканската пъстърва и сериозно застрашения тип риба главоч.

Заобикалящият ни карстов феномен е присъщ с неповторимите си надземни и подземни карстови форми и е леговище на редица редки и застрашени типове от българската флора и фауна.

 

В тази връзка е обособена и предпазена зона Карлуковски карст, която има за цел опазване на местообитанията и възстановяване на природозащитното положение на някои типове птици, срещащи се в региона, част от които включени в Червената книга на България с категория „ Застрашен “ или „ Уязвим “.

 

Красивите карстови пещери са дом на няколко типа прилепи, които попадат в Червената книга на България и са със статут предпазени на територията на цялата страна.

Характерни за региона са и местообитанията от полуестествени сухи тревни и храстови съобщества върху варовик, обхващащи разнородни сухолюбиви тревни съобщества, като по-влажните зони на тези местообитания се отличават с благосъстоянието си на орхидеи и в този си вид те са предпочитани за запазване в целия Европейски съюз.

 

За ТИТАН:

Групата ТИТАН е международен водач в производството на цимент със 118 години опит в промишлеността, управляващ над 40 компании и притежаващ общо 14 циментови завода, 72 кариери, 128 бетонови центъра в 10 страни с разнообразни местоположения - Гърция, Югоизточна Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и Източното Средиземноморие. С годишен потенциал от 27 милиона тона цимент и циментови материали, Групата обслужва клиенти на над 25 пазара.

„ Златна Панега Цимент ” АД е част от фамилията на Групата ТИТАН и е един от главните производители на първокласен цимент в България. Компанията има бетонови възли в четири града и взаимно с други компании разполага с 12 кариери за рандеман на пясък, трошляк и трошен камък.

Сподели:

Още от Разкрития

 Десита се ожали: Опитаха се да ме изнасилят

Десита се ожали: Опитаха се да ме изнасилят

01 юни 15:43 0 1134  АДФИ: Далаверите в публичните поръчки са 40% и 2,3 милиарда лв. „ изчезнаха “

АДФИ: Далаверите в публичните поръчки са 40% и 2,3 милиарда лв. „ изчезнаха “

01 юни 13:36 0 504  Показен арест за кмета на Варна Иван Портних

Показен арест за кмета на Варна Иван Портних

31 май 17:33 0 5761  ШОКИРАЩО: ГЕРБ имат секс компромат за Асен Василев и го държат изкъсо

ШОКИРАЩО: ГЕРБ имат секс компромат за Асен Василев и го държат изкъсо

31 май 15:23 0 6538  РАЗГРОМ: Председателят на ДАНС показа, че някогашни министри са работили като непознати сътрудници

РАЗГРОМ: Председателят на ДАНС показа, че някогашни министри са работили като непознати сътрудници

31 май 15:01 0 1988  Кой се облагодетелства от двете скандални докладни в Общинския съвет на Несебър?     

Кой се облагодетелства от двете скандални докладни в Общинския съвет на Несебър?     

31 май 12:46 0 4935

Коментирай

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР