Съботният ден ще започне с разкъсана облачност, но в следобедните

...
Съботният ден ще започне с разкъсана облачност, но в следобедните
Коментари Харесай

След буреносния вятър идва дъжд с гръмотевици

Съботният ден ще стартира с раздрана облачност, само че в следобедните часове в масивите от Западна и Централна България, а по-късно денем - и в Североизточна България, ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще превали и прегърми. Почти без превалявания ще е в Югоизточна България.

През деня ще духа сдържан, а тук-там - и мощен югозападен вятър. Късно следобяд и по здрач той ще стартира да отслабва и ще се ориентира от запад, като с него ще прониква леден въздух.

Очакваните оптимални температури ще са сред 19-26°С. Най-високи ще са те в Централна България и региона на Русе - до 19-22°С, а малко по-хладно в Югозападна България и регионите със следобедни превалявания – до 18-20°С.

Опасно време на 2 април в планините , като повода за това още веднъж са предстоящите мощни ветрове. Денят ще стартира с променлива облачност. В следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на доста места ще превали и прегърми. Ще духа сдържан, по високите и открити елементи - и краткотрайно мощен запад-югозападен вятър, и с него след обяд температурите бързо ще се намаляват. Валежите над 1500 метра ще са от сняг. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 11°, на 2000 метра - към 2°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, а в следобедните часове над Североизточни региони от страната ще се развива купесто-дъждовни облаци и ще превали и прегърми. Без превалявания ще се задържи над крайните югоизточни региони. Ще духа сдържан, в южните региони - краткотрайно мощен югозападен вятър. Максималните температури ще са сред 15° и 21°.

Времето в София - Денят ще стартира с раздрана облачност. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и на обособени места в Софийската долина ще превали и прегърми. Температурите в столицата последователно ще се покачват - минималните ще са към 12°С, а оптималните - до 21°С.

В утринните часове равнищата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат повишени. Концентрацията на нездравословни газове ще е сред 60-80/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3.

Времето в Балканите - През идващите 48 часа Западните Балкани ще попадат под въздействието на средиземноморски циклон. Над западната и централна половина от полуострова и планинските региони ще паднат обилни превалявания от дъжд. Те ще са съпроводени и от гръмотевици.

През идващите 48 часа към Балканите ще се придвижва по-студен въздух и в планинските региони преваляванията ще са сняг. По-топло ще се задържи в централните и южни региони от полуострова.

Предупреждения за рисково време



Жълт код: Издаваме предизвестие за вероятни краткотрайни превалявания, съпроводени от гръмотевична активност и дребна градушка. Валежите ще са най-вече в следобедните часове. Интензивността им за малко ще е мощна, като на обособени места вятърът ще се усили.

Оранжев код: Валежите на доста места ще са обилни, а по-късно денем ще са повсеместни и обложни. Те ще са съпроводени от мощни пориви напразно и гръмотевична активност. Предупреждението е годно и за Северна Македония, Западна, Централна и Североизточна България и Южна Румъния. Очакваните превалявания ще са петнисти (в обособени райони), като тук-там те ще доближат до 30-40 л./кв.м. Очакваме и градушки.

През идващите 48 часа синоптичната конюнктура на Балканите ще се утежнява. Повишава се рискът от обилни превалявания и мощни гръмотевични стихии.

Източник: MeteoBalkans.com

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР