Съботната програма на БНТ досега включваше публицистичното предаване Плюс това“

...
Съботната програма на БНТ досега включваше публицистичното предаване Плюс това“
Коментари Харесай

Шоуто на канализацията 


Съботната стратегия на Българска национална телевизия до момента включваше публицистичното предаване „ Плюс това “ сутринта и хумористичното „ Шоуто на Канала “ вечерта. Познайте кое от двете махат от началото на април. „ Шоуто на Канала “ – ще въздъхнете с облекчение. То си беше трудно за гледане. Човек чак да се изчерви от плитките и евтини хуморески и кресливите гърчове на актьорите – неуместна работа. Ами че то към този момент и по най-малките читалища самодейците не играят такива плитки сценки, ще речете, вярно го махат.

Не, не махат него. Премахват от програмната скица „ Плюс това “. То има грехове, които са се оказали непоносими. В това предаване се канеха не политици, а хора, които не са в късия лист за посещаване в малките екрани. Темите бяха значими. Събеседниците бяха способени. Говореха умерено, покриваха разнообразни гледни точки. Водещите не правеха кълбо напред и кълбо обратно, с цел да забавляват феновете. „ Плюс това “ оферираше един час смисъл на фона на съботно-неделните утринни лакърдии с познатите до погнуса глави от политиката и шоу бизнеса. Аргументът за премахването му е, че имало невисок рейтинг.

Такава е ориста и на „ Светът в седем “, половинчасовото предаване за интернационална политика в петък вечер. Също време, в което думата имаха публицистите, а не политиците. И по същата причина – невисок рейтинг.

Не бях права, когато писах, че програмният шеф в Българска национална телевизия Емил Кошлуков не работи, тъй като годината си тече, а към момента няма програмна скица. То се оказа още по-лошо – той работел. И като не можа да „ създаде “ положителното предаване „ Денят стартира с просвета “, компенсира с две други излъчвания. Малко работа му остава още, положителните излъчвания в Българска национална телевизия не са доста. С „ Вяра и общество “ а-ха да се оправи с помощна на Волен Сидеров, само че колегията в малкия екран написаха декларация в отбрана, която господин Кошлуков прочете на феновете от немай къде с интонация на шут. Може пък това да му е естествената интонация на индивида, той по този начин си води и предаването. Остана още единствено една „ История.бг “, която май също може да се опъва, тъй като след назначението на Кошлуков там цъфна една професорка, позната от ТВ 7, която толкоз не се върза със спокойния и професионален звук на предаването, че след това някой очевидно тупна по масата и рече, че това е предаване за умни хора, не за свраки.

Да се стопира предаване в социална телевизия поради невисок рейтинг е като да се спре в учебното заведение таблицата за умножение, тъй като има невисок рейтинг, и да се размени с „ Шушана “, тъй като има висок. Обществената телевизия по тази причина се устоя от бюджета, тъй като има функционалност, която не е печеливша, за разлика от частните комерсиални малките екрани. Обществената телевизия би трябвало да прави работа от социална значителност. От нея не се чака да печели и забавлява, а да образова, възпитава, да сплотява обществото към полезности. Спирам с лекцията, тя е толкоз неизбежна за публицистиката, колкото таблицата за умножение в учебното заведение и всеки би трябвало да я знае.

Ако в Българска национална телевизия не я знаят – неприятно. Защото това е следващото място, което ще бъде унищожено от несръчност и незнание. Ако обаче я знаят – още по-лошо. Защото то значи, че не им се виждаме задоволително елементарни. Все още на места нечий мозък щрака и това пречи на безмозъчните да се вършат на значими необезпокоявано. Все още стои въпросът този народ към какво ще се сплоти – към полезности или към „ Шушана “? В подтекста на Българска национална телевизия – към „ Плюс това “ или към „ Шоуто на Канала “? Предлагат ни да е към шоуто на канализацията.

Веселине Седларска

reduta.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР