Съботен пожарникарски протест пред Министерския съвет, в 12:00 часа –

...
Съботен пожарникарски протест пред Министерския съвет, в 12:00 часа –
Коментари Харесай

Пожарникарите отново на протест - и заради закриване на служби

Съботен пожарникарски митинг пред Министерския съвет, в 12:00 часа – поради изискванията за работа, закриването на пожарни служби в България и ниските заплати. Пожарникарите и чиновниците на Министерство на вътрешните работи желаят нарастване от най-малко 15% на заплатите , като дефинират досегашните проекти на държавното управление за бюджета следващата година – 155 млн. лв. повече, за " извънредно незадоволителни ". Заплатата на редовия пожарникар е 662 лв., плюс 120 лв. за храна и % за стаж.
По проект на Министерство на вътрешните работи ще бъдат закрити 2 районни и 10 участъкови служби . Служителите от тези служби ще бъдат прегрупирани към прилежащи районни служби, като по този начин Министерство на вътрешните работи допуска, че ще извърши условието да има най-малко по трима чиновници в екип. Смятам обаче, че ще стане противоположното – ще има доста напуснали. Това съобщи пред Нова телевизия Венцислав Станков, който изиска да се знае кои ще са тъкмо закритите участъкови противопожарни служби, тъй като това не се знае.
Той даде съответен образец – в Боровец, където ще има закриване на службата , двама пожарникари ще бъдат преместени в Самоков, девет – София-област и шест в Пазарджик. Изобщо нямаме изясненост какви са критериите за закриване на пожарните , добави Станков. И пресметна – при пожар в Боровец, ще се потегля от Самоков и времето за реакция ще се усили над 20-та, даже над 30-та минута.
Станков уточни и, че в България има 155 общини, които се обслужват от служби в прилежащи региони. Затова и споделяме, че би трябвало да се развиват доброволчески формирования, с цел да понижи времето за реакция.
На 1000 поданици в Германия се падат 17,8 пожарникари, до момента в който в България това съответствие е 0,7 на 1000 поданици. В това число включваме и доброволците, а у нас не може да се оправим в това отношение. Доброволчеството в Германия и Австрия се заплаща, посочи Станков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР