Събореният през 1977 г. Мемориал на загиналите герои от I

...
Събореният през 1977 г. Мемориал на загиналите герои от I
Коментари Харесай

Решено: Възстановяват войнишкия мемориал пред НДК

Събореният през 1977 година Мемориал на починалите герои от I и VI пехотен полк ще бъде възобновен пред НДК. Единодушно Общинският съвет през днешния ден реши да се провежда архитектурен конкурс за слагането му в парковата среда на НДК. Точното място ще бъде, където се извисяваше монументът " 1300 години България ", съборен през 2017 година Досега там е възобновена единствено скулптурната фигура на лъва.

30 000 лв. ще е премията за спечелилия в състезанието, 10 000 лв. - за второ и 5000 лв. - за трето място. Средствата за цялостното създаване на мемориалния комплекс да се набират с дарения, като кметът Йорданка Фандъкова да открие дарителска сметка, оферират вносителите от " Патриоти за София ". Застроената повърхност на възобновения монумент ще бъде до 1400 кв.м, а целият териториален обсег на създаването - 6700 кв.м, се указва в направеното към този момент задание на състезанието.

Решение за възобновяване на Мемориала е взето от СОС още през 2014 година, а през 2018 година е извършен архитектурен конкурс, който не отличи нито един план. Днес съветници от " Демократична България " предизвестиха, че откакто толкоз години Столичната община нищо не подхваща, няма гаранция дали и в този момент ще последват действителни дейности. Проектът за задание на състезанието е разискван на 26 април в Съюза на архитектите в България, в което участваха и от Камарата на архитектите, от Министерството на защитата, неправителствени организации, подсетиха вносителите Михаил Петров и Карлос Контрера от Вътрешна македонска революционна организация.

" Всички сътрудници от всички политически групи да оказват помощ да се възвърне час по-скоро това свято място ", прикани Пеню Пенев от " Демократична България ", чийто дядо е служил в VI пехотен търновски полк и се е бил с османската войска при Чаталджа (близо до Истанбул).
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР