Съборът на Сръбската православна църква съобщи днес, че приема статут

...
Съборът на Сръбската православна църква съобщи днес, че приема статут
Коментари Харесай

Сръбската православна църква прие статут на пълна вътрешна самостоятелност на Македонската православна църква

Съборът на Сръбската православна черква заяви през днешния ден, че приема статут на най-широка автономност на Македонската православна черква, т.е. цялостна вътрешна автономия, предоставена още през 1959 година, като открива с нея каноническо общение, оповестява

С признателност към Господ и с наслада Съборът приветства приемането на общопризнатия каноничен статут, който е статут на допустимо най-широка автономност, т.е. цялостна вътрешна самостоятелност, се показва в известие на уеб страницата на Сръбската православна черква.

Тъй като това отстранява аргументите за преустановяване на богослужебното и каноническото общение, провокирано от едностранното прокламиране на автокефалност през 1967 година, се открива цялостно богослужебно и каноническо общение, се показва още в оповестеното решение на Сръбската православна черква.

Чрез определяне на единение на канонични основи и при изискванията на деяние на каноничния ред на цялата територия на Сръбската православна черква, разговорът за бъдещия и вероятно финален статут на епархии в Северна Македония е освен вероятен, само че и уместен, законен и реален, показва още Сръбската православна черква.

Вселенската патриаршия призна по-рано този месец църквата на Северна Македония под името “Охридска архиепископия “ без това решение да значи даване на автокефалност.

В известието на Вселенската патриаршия тогава бе конкретизирано, че се оставя на Сръбската православна черква да уреди административните въпроси с църквата на Република Северна Македония, като се показва, че се изключва потреблението на понятието „ македонски “ или каквато и да е производна на думата „ Македония “.

През ноември 2009 година по този начин наречената „ Македонска православна черква “ прибавя към името си „ Охридска архиепископия “ и се самопровъзгласява за правоприемник на остарялата Охридска архиепископия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР