Съборът на БЛС ни даде мандат да подпишем НРД при

...
Съборът на БЛС ни даде мандат да подпишем НРД при
Коментари Харесай

Д-р Маджаров: Ще настояваме новият парламент да възстанови средствата за МДД

„ Съборът на БЛС ни даде мандат да подпишем НРД при постигнатите до момента договорености и ни постави известни параметри, при които да договаряме цени и размери, когато бъде признат бюджетът на НЗОК. Надявам се това да се случи оптимално бързо “. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Лекарския съюз доктор Иван Маджаров.

Той акцентира, че при договарянията с НЗОК е реализирана известна еластичност при потреблението на леглата вътре в болничните заведения, диспансерните прегледи да бъдат без ограничаване, както и договореност инспекциите при първо намерено нарушаване да приключват с наставление, а не със глоба.

„ Важното е, че този 3-годишен рамков контракт, който вероятно ще подпишем след приемането на бюджета, е основата на дигитализацията в българското опазване на здравето. Разликата сред последните три години и в този момент е, че по време на COVID-кризата се катализира процеса на цифровизация и в този момент ние изясняваме доста неща, които са свързани с нея. Например по какъв начин ще се подписват лекарят и пациентът там, където е нужно, по какъв начин ще се съхраняват електронните документи, тъй като към този момент не са хартиени. Тепърва ще берем плодовете на това, което в този момент слагаме като основа, тъй като от идната година ще можем да проучваме събраната цифрово информация “, добави доктор Иван Маджаров.

По думите му има съглашение с НЗОК каквото и да се одобри като нарастване на бюджета, да влезе в действие със задна дата от 1 януари. „ Сега обаче има застрашаващо понижаване на средствата за медико-диагностични действия. Здравната каса предлага на Народното събрание с 30 милиона по-малко. Това е едно от нещата, които ще желаеме от новия парламент при приемането на бюджета – това нещо да се възвърне. Това са средствата, с които ще осигурим безлимитните диспансерни и профилактични прегледи, ще осигурим повече проучвания в извънболничната помощ. Нямам пояснение за какво се предлага това понижаване. Твърдението е, че няма Коронавирус. Това не е по този начин, тъй като нарастването от предходната година беше признато не с цел да покрие Коронавирус проучванията, а проучванията в Наредба 9, добавени от предходния екип на Министерство на здравеопазването. За положително или неприятно, в този момент ще работим със същия екип във Финансово министерство оттогава, познаваме се добре и с проф. Хинков, чакаме да забележим и измененията в Надзора на НЗОК, само че имам вяра, че посоката за изместване на действия от болничната в извънболничната помощ ще бъде продължена. Това става с пари “, разяснява доктор Иван Маджаров.

По думите му новият здравен министър проф. Христо Хинков е специалист, който дълги години работи в областта на публичното здраве. „ По-важното е, че е отзивчив. Той е един от възстановителите на Лекарския съюз. Очакванията ми към него са положителни. Той има и има знанията, и опцията да комуникира “, сподели още доктор Маджаров.

В отговор на въпрос дали би трябвало да се вкара наложителен времеви период за прегледи, той съобщи, че това е в интерес и на лекарите, и на пациентите. „ Това обаче ще стане, когато ръководителят на БЛС, шефът на НЗОК и министърът на опазването на здравето дружно го завят пред обществото. Защото това значи, че ще има листа на чакащите и действително е нова политика, за която би трябвало да се носи отговорност. Не може да се случи както се оферираше – просто да се запише в НРД “, сподели още доктор Иван Маджаров.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР