Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път

...
Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път
Коментари Харесай

Атанаска Дишева: Правомощието да се определи и.д. главен прокурор е на Пленума на ВСС

" Събитията се случват със скоростта на светлината. За първи път в историята на България основен прокурор се освобождава предварително. Но пълномощието да се дефинира изпълняващ длъжността " основен прокурор " е на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС), защото процедурата по желание се организира пред Пленума и тя е друга от процедурата за избор на административен началник. Нямаме гаранция, че краткотрайно изпълняващият няма да остане на тази служба в продължение на месеци или години. Докато извършва длъжността, Борислав Сарафов може да упражнява всички пълномощия на основния прокурор ".

Това съобщи за БНР арбитър Атанаска Дишева, която е член на Висш съдебен съвет и която през 2019 година гласоподава " срещу " избора на Гешев за основен прокурор.

По думите ѝ броени часове откакто президентът е издал указа за отстраняването на Гешев, Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет се е събрала и е избрала Борислав Сарафов след " семпло разискване " на критериите и качествата му.

" Трябваше на обществен и на изчерпателен спор да бъде сложено съществуването на професионални и нравствени качества, условия, нужни за заемането на административни длъжности във всички органи на правосъдна власт ", акцентира Дишева.

" Предвид скоростта, с която се организира изборът на изпълняващия длъжността, затварянето му единствено в границите на Прокурорската гилдия, болшинството, с което това решение беше взето, ме води на мисълта, че даже разискването да беше извършено пред Пленума, то решението щеше да бъде същото ", уточни Атанаска Дишева.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР