Събитието в Гранд Хотел и СПА Приморец включваше литературно четене

...
Събитието в Гранд Хотел и СПА Приморец включваше литературно четене
Коментари Харесай

Бургаската премиера на Живот в скалите на Мария Лалева събра многобройна публика, развълнува я, натъжи я и я разсмя

Събитието в Гранд Хотел и СПА Приморец включваше литературно четене и прям диалог с бургазлии

На 17 октомври (сряда) в Гранд Хотел и СПА Приморец се състоя премиерата на дълго чакания разказ на Мария Лалева " Живот в скалите ". Книгата, която излезе по книжарниците преди броени дни - на 8 октомври, към този момент е с трета допечатка. Тя бе налична на събитието и очакваше бургаската аудитория дружно с двете стихосбирки на Мария Лалева: " Личен списък “ (2014 г.) и " Не съм ви ближна “ (2016 г.).

Залата бе изпълнена до краен лимит с нетърпеливи читатели, които чакаха да чуят повече - от " Живот в скалите " и персонално от Мария Лалева. За тяхна изненада, първи пред публиката се изправиха Валери Еличов и Ива Трифонова - двама обичани артисти от Драматичен спектакъл " Адриана Будевска “. Те прочетоха подбрани фрагменти от романа, превъплъщавайки се в функциите на Павел, баба Настасия, Михаил К…. Силните думи и актьорската заложба на двамата четящи, вдъхнаха живот на облиците, които като че ли сами застанаха през гостите на събитието и заговориха. Зад тях – скали и море, песни на талази и дантели от пяна – ту фини, ту разпокъсани и неравни – все едно Михаил К. ги е плел, късно, след следващото отдаване на прекалено много внимание и любов към пиво с доста градуси.

Валери Еличов и Ива Трифонова сервираха на присъстващите едни от най-трудните моменти в творбата. Публиката, гледаше по какъв начин героите се сблъскват със гибелта, загубата, саможертвата… Книгата изглеждаше " тежка “. А в действителност – дава доста друг, метафизичен, логичен и мек взор към изначалните човешки безредици – тези за живота, гибелта и любовта. Нотките на горест в залата, бяха забравени сега, в който в нея влезе Мария Лалева – и стартира да споделя.

Откровена, безстрашна, мощна, самоиронична и безпределно естествена и позитивна, тя описа своята истина, за своя разказ: " Всъщност, той към този момент не е мой. Книгата е ваша – кой, каквото си открие в нея “ – сподели тя. " Тук, при вас, в Бургас се усещам като вкъщи си. Има скали, море, всичко е идеално. За мен, вашият град е специфичен. Дълъг път изминах, до момента в който напиша тази книга и дойда при вас “ – показа с публиката тя. " Благодаря на " Гранд Хотел и СПА Приморец за всичко – за залата, за отношението – лекуват ме, глезят ме, за малко бях огромна звезда “ – не спираше да усмихва публиката тя, макар към този момент 10-дневната си битка с упорита простуда.

После, описа още за книгата, която развълнува България, преди самото си излизане. Цитати от нея с обща дължина едвам десетина страници стигат от Мария Лалева и " Книгомания “ до четящите нашенци. Въпросните извадки обаче, не са инцидентно подбрани думички. Всяка е мегалит от думи, тежащи на своето си място. Смисълът, вплетен в тези каменно-книжни устойчиви словосъчетания се оказва смисъл и за доста от четящите. И книгата добива напряко именит статут – от човек на човек, от откъс на откъс – и става най-очакваното четиво.

Мария Лалева показа още доста с публиката. За трогателните срещи, които има. За жена, пристигнала за подпис с осем книги: за нея самата и още седем приятелки – единствено тя се престрашила да отиде на срещата с създателя на " Живот в скалите “. За деца, които изпуснали представянето на романа в един град и бащата на едно от тях ги закарал до идната спирка на турнето на " Книгомания “, " Живот в скалите “ и Мария – и какво ли още не.

" Аз пиша за положителните, светлите. Кой е неприятният ли? Лошият сме си ние, нашите затвори, клишета, мързел, боязън “ – споделя тя. " В романа става въпрос за пътя до ръба на нашите граници. Тогава, когато си там и би трябвало нещо да направиш “  споделя Мария. " Страшна сеч по фамилната институция съм хвърлила в книгата. Искаше ми се някои от героите да каже нещо хубаво за нея, само че не стана “ – показа тя с публиката и добави - " Не умеем да се разделяме човешки “. " Исках в книгата да няма орнаментика, без подчинени фрази от по няколко страници. Простичко. Красиво, въздействащо, свястно “ – споделя тя. Разказва още – че се открива повече в мъжките облици в творбата, в сравнение с в женските. После - за баба Настасия, която е далечна отпратка към личната ѝ баба – също с корени в Гевгели, Македония. " Образа на баба Настасия трябваше да участва за малко в творбата. Вместо това, тя се оказа доста нагъл епизодик и център-нападател. Тя е безспорната вселенска мъдрост “ – показа Мария на бургазлии. " И тя, и останалите герои в романа като че ли внезапно ми взеха думата и заживяха личен живот. Аз единствено записвах развиването им. И по този начин, до края “ – описа Мария Лалева.

Срещата завърши с дълги диалози, на по книга(и) и подпис. Цветя Мария Лалева получи и от община Бургас. Събитието е част от поредност " Приморец чете “ с уредник Гранд Хотел и СПА Приморец, която води в Бургас за среща с морската аудитория модерни създатели и техните произведения. РЕКЛАМНА ПУБЛИКАЦИЯ

Коментари (0)Коментатори (0) публикувай коментар



Коментарът се запаметява. Моля, изчакайте... Ако сте регистриран консуматор влезте с вашите e-mail и ключова дума. Това ще Ви улесни при публикуването на коментар .

Все още нямате регистрация? Регистрирайте се , гратис е и става бързо .

За вход в системата, можете да употребявате и своя коментар:
код: Забележка: Публикуването на мнения не е анонимно . Всеки публикуващ коментар автоматизирано се съгласява с Общите условия за писане на мнения.

Условия за издание на коменатри:

Коментарите подлежат на администраторски надзор. Нецензурни, расистки изявления и обидни отзиви, както и рекламни послания могат да бъдат изтривани. Всякаква пропаганда и реклама на каквито и да било артикули, услуги, марки или компании е изцяло неразрешена. При доказване на лъжовен или подвеждащ коментар, същият ще бъде изтриван. При чести нарушавания от страна на един консуматор, достъпът му до уеб страницата ще бъде стеснен.Коментарите към публикациите са за разискване на тематиката, разисквана в публикацията. Всякакви мнения, които не са по тематиката, могат и най-вероятно ще бъдат изтрити. Обръщения към уеб страницата и поддържащите го в мненията не се позволяват. За задачата, апелирам, използвайте опциите за контакт с нас, посочени на страницата " За контакти ".



Зареждане! Моля, изчакайте... Покажи: Всички | Само на регистрирани | Моите Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за наличието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за издание на мнения.
Все още няма мнения към публикацията. Бъди първият, който ще напише коментар!Още вести от Любопитни вести: Ани Цолова най-сетне проговори, повече няма да е журналистка!13:24 / 18.10.2018 Анелия за щерка си: Малка пораснала кифличка!11:30 / 18.10.2018 Аферата сред Розмари и Ричард най-обсъждана във " ВИП Брадър " 10:50 / 18.10.2018 Шок! Кариерата на Гери-Никол завършва?23:13 / 17.10.2018 Фики се топи!21:59 / 17.10.2018 100 кила приключи десети клас22:00 / 17.10.2018
ИЗПРАТИ НОВИНА Новини от през днешния ден [38] Новини от през вчерашния ден [55] « Октомври 2018 година » пон вто сря чтв пет съб нед12345678910111213141516171819202122232425262728293031 Виж още:
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР