Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в

...
Събитието се проведе в сградата на Американската търговска камара в
Коментари Харесай

Пет български компании се включват в изграждането на нова ядрена ...

Събитието се организира в постройката на Американската комерсиална камара в София в наличието на министъра на енергетиката Румен Радев, посланика на Съединени американски щати в България Кенет Мертен, ръководителя на комисията по енергетика в Народно събрание Делян Добрев и други посетители.

 

Петте български компании, подписали Меморандумите за съгласие с „ Уестингхаус Електрик “, са „ Оскар-Ел “, „ Главболгарстрой “, „ ЕНПРО Консулт “, „ ЕнергоСервиз “ и „ И Кю И България “.

 

" С това се задълбочава капацитетът за съдействие в производството на основни съставни елементи, в това число системи за надзор и ръководство, системи за радиационен мониторинг, както и даване на разнообразни инженерни, консултантски и строителни услуги ", показват от ведомството.

Министър Румен Радев разяснява, че е извънредно удовлетворен, че пет български компании стават част от процеса по построяването на нова нуклеарна мощ и изрази очакване скоро към тях да се причислят и още. Той добави, че построяването на локална верига за доставки в дълготрайна вероятност е извънредно значимо за нашия народен интерес, а екипът на Министерството на енергетиката ще направи всичко допустимо, с цел да подкрепи този развой.

 

Дейвид Дърам, президент на „ Енергийни системи, Уестингхаус електрик “ съобщи, че българската нуклеарна верига за доставки има богат опит и е от основно значение в поддръжката за напъните на компанията да достави сполучливо най-модерния, потвърден в света реактор AP1000.

 

От „ Уестингхаус Електрик “ показаха убеденост, че съдействието с „ АЕЦ Козлодуй-Нови мощности “ ЕАД по плана за създаване на нов нуклеарен блок с технологията AP1000 ще сътвори и една огромна екосистема от локални компании, работещи в региона на нуклеарното инженерство, която да се трансформира в гръбнака на бъдещата нуклеарна промишленост, основана на тази технология, в цяла Европа.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР