Събитието се проведе в една от залите на Китайския културен

...
Събитието се проведе в една от залите на Китайския културен
Коментари Харесай

„Чай за хармония” под звуците на песента „От Витоша с любов” зарадва приятелите на Китай в България

Събитието се организира в една от залите на Китайския културен център в българската столица София, като начало на серия от начинания, свързани с чаената гала и изкуството на китайския чай.

С овации и аплодисменти посрещнаха представянето на видеоклипа „ От Витоша с обич ” присъстващите представители на български и задгранични медии, на посолството на КНР в София, на министерства, университети и научни институти, които бяха поканени от Китайския културен център в София, на специфична чаена гала под надпис „ Чай за естетика ”. Това е мотото на серия от събития, отдадени на китайския чай – обичана напитка за млади и остарели, за наслаждение или за лекуване, за тонус или утешение, с разнообразни аромати и усети.



Преди формалното разкриване на събитието, гостите бяха прелестно сюрпризирани с проявлението на видеоклипа „ От Витоша с обич ” - направен от българската редакция на Китайската медийна група и Студио Витоша, като специфичен привет, изпълнен с доста обич, от Китай за България, по случай 24 май-празника на светите братя Кирил и Методий и на българската писменост. Обяснихме на гостите, че клипът е по концепция на ръководителя на българската секция на КМГ госпожа Fanglei Xia /с красивото българско име Цвети, която непрекъснато координираше и направляваше подготовката му, а трите девойки, които извършват песента на съвършен български език са прелестните китайки с български имена Надя, Илей и Катерина, които са приключили български език и са водещи в Студио Витоша на Радио Китай.

„ Колко доста труд е вложен в този страховит музикален привет, какъв брой мощна обич към България лъха от осъществяването на трите красиви китайски девойки ”! – тези възгласи се чуваха от гостите на тържеството, съпроводени с бурни ръкопляскания след довеждане докрай на прожекцията на песента. А съдействието с известната българска певица Теди Кацарова, която поддържа плана и интензивно взе участие в него, бе посрещнато с аплодисменти и удовлетворение.

Някои от гостите даже желаеха да получат линка към видеоклипа, с цел да го слушат още и още!



На събитието участваха с изключение на представители на медиите, дипломати от посолството на КНР в София, изпълнителният шеф на Центъра за поощряване на съдействието в региона на селското стопанство сред Китай и ЦИЕ доктор Момчил Станишев, който представляваше и Министерство на земеделието, ръководителят на Съюз на българските журналисти Снежана Тодорова, ръководители на департаменти по източни езици от Софийския университет „ Св.Климент Охридски ”, от Институт „ Конфуций ” и други български институции.

След формалното разкриване на „ Чай за естетика ”, културният консултант при посолството на КНР Guan Xin /Гуан Син/ акцентира, че чаят е неразделна част от китайската просвета и доста постоянно „ пиенето на чай ” е в действителност форма на другарство, както сред другари, по този начин и при диалози на разнообразни тематики, свързани с бизнес, просвета и изкуство.



От своя страна домакинът на събитието – шефът на Китайския културен център Хун Хай изясни, че поредицата от събития, свързани с историята, традициите и приготвянето на чай, които ще се проведат в залите на ККЦ, дружно с разнообразни демонстрации и лекции за методите на приготвянето и пиенето му, са инициирани от Министерството на културата и туризма на гр. Нинбо, община Джъдзян, и ще способства за още по-широкото разпространяване на китайската чаена просвета в страните от Централна и Източна Европа.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР