Събитието НДК е SoSofia събра на едно място хора, участвали

...
Събитието НДК е SoSofia събра на едно място хора, участвали
Коментари Харесай

Събитие събра спомените за изграждането на НДК

Събитието " НДК е " SoSofia " събра на едно място хора, взели участие в градежа на емблематичната постройка в центъра на столицата и представители на разнообразни субкултури, станали известни през последните години у нас.

Завършена за 3, вместо за 14 години, постройката на НДК е еднообразно внушителна и от близко, и от птичи взор. Конструкцията трябвало да бъде новаторска за времето си.

" Градежи и планове като НДК не са нещо, на което би трябвало да честваме юбилеи от години, а от епохи. Дано да бъде по този начин ", съобщи Иво Чифлички, дизайнер и архитект в НДК.

Простира се на повърхност от 123 000 кв. м. и разполага с 12 зали. Най-голямата - Зала 1, събира 4000 гости. Най-малката, наричана шеговито от хората Али Баба, 40.

" Дворецът е извънредно вдъхновяващо място, освен със своите мащаби. Както виждате, тези големи фоайета, с тази прелестна и забавна разчупена геометрия, влизаш вътре и времето стопира, макар че си на пъпа на София ", съобщи Иво Чифлички.

И приковава погледа освен, когато е потопен в тишина. Още повече притеглят вниманието визитите на световноизвестни персони.

" Седя си в кабинета долу на минус 1 равнище и внезапно слушам, че нещо се случва във фоайето. Излизам и пред мен виждам Джейсън Стейтъм тича с един револвер. В различен случай слизам в столовата и се нареждам като естествен човек с табличката и пред мен се оказва, че се е наредил Дзукеро ", съобщи Иво Чифлички, дизайнер и архитект в НДК.

Замислен е като конгресен и културен център още през 70-те.

" Да речем, че стартира в края на 78-ма година и завършва с формалното разкриване през 1981 година. Поводът, несъмнено, е освен провеждането на честванията по случай 1300 години от оповестяването на българската страна, само че също по този начин и отбелязването на 12-ия конгрес тук в Зала 1 НДК ", описа Виктор Топалов, основател на " Бохемска София ".

Металните детайли стигат до 40 метра и 55 тона. Вносните материали са едвам 16%. В тонове структурата надвишава Айфеловата кула.

А мястото, което през днешния ден е в сърцето на София, в предишното е било в покрайнините.

" Намираме се на терените на старите пехотни казарми, 1-и и 6-и пехотен полк, които са се намирали навръх мястото, на което и ние. Малко по-отзад се е намирала и гарнизонната пекарна и също по този начин една от ЖП гарите, които са обикаляли София ", съобщи Виктор Топалов, основател на " Бохемска София ".

Всички тези и още непознати обстоятелства оживяха тази седмица на шадраван " Космос " в подлеза на НДК.

" Едно по-неглижирано пространство, което обаче е в самия център в сърцето на София под централния вход на НДК. Един епицентър на града, който съчетава и от години е както сърце на културата и изкуството в града, по този начин и на доста субкултури, които са се зародили тук през годините ", съобщи Адрияна Михайлова, създател на " SoSofia ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР