Събитието на годината в българския спорт! Това е световното първенство

...
Събитието на годината в българския спорт! Това е световното първенство
Коментари Харесай

Готови за скок към славата

Събитието на годината в българския спорт! Това е международното състезание по волейбол, на което сме домакини дружно с Италия. Най-големите звезди още веднъж са тук, а някои от тях са на една ръка разстояние - в Русе, Варна и София. Битката за златните медали не е за изпускане. Тя стартира през днешния ден и ще продължи до 30 септември, когато е огромният край в Торино. За първи път шампионатът на планетата се организира допълнително от една страна.

Факторът „ домакинство “

Ще се възползват ли България и Италия от домакинското си преимущество? Скуадрата стана международен първенец три пъти подред от 1990-а до 1998-а, само че по-късно няма влизане в челната тройка. Ако не друго, в исторически проект адзурите стигат най-малко Топ 4 на своя земя, защото през 1978-а губят борбата за трофея от Съюз на съветските социалистически републики, а през 2010-а падат за бронза от Сърбия. България също е приемала волейболен мондиал през 1970-а, когато губим от Германска демократична република на финала и сграбчваме единственото си сребро. Полша пък в този момент ще брани короната си, откакто се възползва по най-хубавия метод от семейството преди 4 години - съкруши с 3:1 Бразилия и спря серията на селесао от три следващи трофеи.

Фаворитът Русия против
36-годишна поличба

Русия е най-успешната страна в историята на международните шампионати и единствената, която не е пропущала мондиал. Сборная има 6 златни оценки, което е 2 пъти повече от Бразилия и Италия. Бившият Съюз на съветските социалистически републики доминираше напълно от зората през 1949-а чак до 80-те години на предишния век. Руснаците обаче още чакат огромния си успех, откогато за последно смазаха селесао с 3:0 на финала в Аржентина през 1982-а. Сборная стигна до последния мач и преди 14 години (пак в Буенос Айрес), само че не влезе в Топ 4 на най-скорошните 3 мондиала (2006, 2010, 2014). Сега въпросът е дали Дмитрий Мусерский, Максим Михайлов и останалите колоси ще защитят ролята си на любимци, поставяйки завършек на дългото очакване. И могат ли още веднъж да повторят върховата си форма единствено в границите на 2 месеца, откакто през лятото към този момент отвяха конкуренцията в първото издание на Лигата на нациите...

Бразилия с наследството от Рио 2016

Те към този момент са го правили преди. Олимпийски и международни първенци по едно и също време! Случи се през 2004-а и 2006-а. Сега отново бразилците идват с ореола на златни медалисти от Рио 2016 и ще гонят същата стратегия. Но ще изпълнят ли втората част от нея? Само Съюз на съветските социалистически републики (1980, 1982) и Съединени американски щати (1984, 1986) са другите две страни, които могат да се похвалят със международна купа след олимпийска. Започвайки от 1982-а, Бразилия постоянно е в Топ 4 на мондиали, като се изключи шампионата през 1994-а в Гърция. Златният състав от Рио 2016 като цяло се резервира, само че с една огромна смяна! Тепърва ще разберем по какъв начин ще се показа селесао на първото си огромно състезание без треньора знамение Бернардо Резенде (напусна след 16 славни години на поста). Поне съгласно букмейкърите упованията не са за наложително първо място, защото три тима потеглят с по-големи шансове – Русия, Съединени американски щати на Матю Андерсън и Италия отпред с Иван Зайцев и Хуанторена. Поляци, сърби и французи също гледат самоуверено към медалите, до момента в който лъвовете на Пламен Константинов се подреждат в по-долния бранш до Иран, Белгия, Аржентина и Канада.

Кой ще попълни елитния
клуб на реализаторите?

Само 7 волейболисти оформят листата на осъществилите най-малко 30 точки в мачове на мондиали. Откакто е въведена системата с геймове до 25 през 2002-а, Ектор Сото от Пуерто Рико окупира първите две позиции във безконечната класация и още 3 пъти минава границата от 30 точки. Рекордът са неговите 38 за Карибската страна против Аржентина и 36 при загубата от Тунис през 2006-а. Другите в елитния клуб " 30 точки " са Ян Щокър (Чехия), Юан Жи (Китай), Мариуш Влазли (Полша), Иван Милкович (Сърбия), Ибан Перес (Испания) и Амир Гафур (Иран).

271 - недостижимата граница

Отново пуерториканецът Ектор Сото стигна огромния връх по сбор маркирани точки на международно. Той заби 271 в 11 мача през 2006-а (средно по 24,6 на двубой). Максимумът мачове през 2018-а също е 11. Останалите най-хубави изпълнители в последните години са Маркос Милинкович от Аржентина (193 в 9 мача през 2002), Ибан Перес от Испания (173 в мача през 2010) и Мариуш Влазли от Полша (233 в 13 мача през 2014).

Ще паднат ли върховете
на сервис и обсада?

През 2006-а Щефан Хюбнер от Германия направи рекордните 9 блокади в петсетовата драма против Съединените щати. Докато през 2002-а Райндер Нумердор (Холандия) се отличи с 6 аса против Чехия. Това са двете върхови достижения, които чакат да бъдат усъвършенствани в този момент. От отборна позиция недостижими са 22-та блока на Югославия за 4 сета против Съединени американски щати (2002) и 13-те аса на Испания (пак в 4 сета) против Казахстан същата година.

Без Германия и единствено един дебютант

Шампионът Полша плюс домакините (Италия и България) получиха директни квоти за мондиала, останалите минаха квалификации. Разпределението е още 7 места за Европа, 3 за Африка, 4 за Азия и Океания, 5 за Северна Америка и единствено 2 за Южна. Големият отсъстващ е Германия (трети в света през 2014), няма ги още Венецуела (за първи път от 1998-а), Южна Корея и Чехия. Завръща се обаче Холандия (за първи път от 2002-а), както и Доминиканската република, която ще запише второ присъединяване след 1974-а. Единственият безспорен дебютант е Словения, като 20 от общо 24 тима са същите, които участваха и на предходното международно в Полша.

Никола Стефанов, „ Тема Спорт “

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР