Събитието, което се проведе на 13 и 14 юли, се

...
Събитието, което се проведе на 13 и 14 юли, се
Коментари Харесай

Пътят към енергиен преход на Община Видин бе представен на семинар

Събитието, което се организира на 13 и 14 юли, се провежда в границите на план MAKING-CITY („ Енергийно ефикасен път за градска промяна: обезпечаване на позитивно бъдеще “).

Презентации показаха специалисти от Клъстер „ Зелена синергия “, който е сътрудник на Община Видин при осъществяването на плановите действия. Участие в семинара взе и заместник-кметът на Община Видин Десислава Тодорова, която приветства присъстващите. Тя уточни, че планът MAKING-CITY е значим, тъй като посредством него се възнамерява бъдещето на Видин към енергиен преход в дълготраен проект – до 2050 година.

Проект MAKING-CITY се финансира по стратегия „ Хоризонт 2020 “. Целта на плана, който ще завърши в края на 2023 година, е подготовка на градовете за енергиен преход посредством анализиране на капацитета на съответния град за основаване на енергийнопозитивни зони, които са в основата на реализиране на енергиен преход посредством ограничения за понижаване на парниковите излъчвания, възстановяване на енергийната успеваемост, увеличение на каузи на силата от възобновими източници и реализиране на междусистемна електроенергийна съгласуваност.

В рамките на план MAKING-CITY са определени два пилотни града – Гронинген (Нидерландия) и Оулу (Финландия), които са зона на интервенции, а шест градове почитатели, един от които е Видин, са градове за разбор, където след това да бъдат репликирани интервенциите от пилотните градове. Концепцията се основава на така наречен енергопозитивна зона – обособена част от града, която включва здания и публични пространства, където годишният енергиен баланс е позитивен, т.е. те създават повече сила в сравнение с използват и остатъка изпращат на прилежащи зони. Това се реализира посредством изцяло възобновяване на постройките, въвеждане на възобновими енергийни източници, модернизиране на системите за отопление и изстудяване в постройките, оползотворяване на боклуци и въвеждане на новаторски технологии за транспорт, произвеждане и предпазване на сила. Във Видин са определени две такива енергопозитивни зони – ж.к. „ Химик “ и ж.к. „ Бонония “, които ще бъдат оценени и ще бъдат включени в Стратегията за енергиен преход на Община Видин до 2050 година Благодарение на плана MAKING-CITY Видин ще бъде единственият град в България с създадена дълготрайна енергийна тактика до 2050 година.

Стремежът на Община Видин е в тези две обособени зони да бъдат приложени сполучливи практики, заимствани от други европейски градове, изясни заместник-кметът Десислава Тодорова. Тя даде образец с подхванатото във връзка с общински обекти, попадащи в двете зони. „ За зона ж.к. „ Бонония “ Общината е вложила в енергийно проучване и механически план за възобновяване на постройката на градското ученическо общежитие с оглед бъдещо кандидатстване за финансиране през сегашния програмен интервал. Има направено енергийно проучване и на постройката на СУ „ П.Р. Славейков “ и следва такова да се направи и за филиал „ Незабравка “ към Детска градина „ Арабела “. Тоест, с дребни стъпки се опитваме да вървим към преобразяване на тази зона в енергопозитивна – ще дам за образец техническия план за градското общежитие, който планува геотермално отопление и слагане на слънчеви колектори “, сподели Тодорова. Тя напомни, че във връзка с Средно учебно заведение „ Св. св. Кирил и Методий “, което пък попада в зона ж.к. „ Химик “, Община Видин има извоюван план по така наречен Норвежка стратегия, тъй че там към този момент вложенията към енергиен преход се случват действително. „ Надеждата ни е квартал по квартал, зона по зона, с дребни стъпки в действителност да трансформираме нашия град в едно по-красиво и по-добро място за живеене “, сподели заместник-кметът.

С презентации в семинара се включиха и представители на СЕА Софена. Инж. Здравко Георгиев срещна присъстващите с пътна карта за устойчива сила и намаляване последствията от изменението на климата в Община Видин, а Лили Щамлер показа план „ PowerPoor: Национални пътни карти за справяне с енергийната беднотия “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР