Събитието е част от поредица, посветена на 80-годишнината на големия

...
Събитието е част от поредица, посветена на 80-годишнината на големия
Коментари Харесай

Нов филм за Стефан Данаилов в Пловдив

Събитието е част от поредност, отдадена на 80-годишнината на огромния български артист

Журналистът Георги Тошев показа книгата „ Стефан Данаилов. Игра на живот “, написана в чест на 80-годишнината от рождението на именития български артист, и кино лентата си „ Ламбо от София ” на 29 март от 19 часа в Драматичния спектакъл. Събитието е част от инициативата  „ Стефан Данаилов на 80: години обич “.

„ Спомените са нещо самостоятелно – осъзнах го ясно, до момента в който помагах на Стефан Данаилов да напише автобиографията си „ Романът на моя живот “. Това, което той описа за детството и любовта, за въодушевлението от триумфа и за тъгата по изгубените другарства, за болката от измените и за благодарността от срещите, е доста по-различно от това, което другите описват за него – и в този момент, когато към този момент го няма. Всеки е свободен да споделя мемоари, даже в случай че с тях ще нарани някого.

От гибелта на Ламбо минаха няколко години. Би трябвало да мога да приказвам за него без страсти, само че от време на време не съумявам. Човек е основан, с цел да се вълнува, по този начин ми споделяше той. Оказа се прав.

Срещнах го от близко към края на дните му. Време, в което човек би трябвало да откри нов смисъл, с цел да продължи. Да разбере какво към момента може да му предложи животът. Стефан се надяваше животът, или някой различен да го хване за ръка и да му уточни пътя. Малко преди да си тръгне, ми завеща архива си.

Какво е да разполагаш с доказателствата за един непознат живот? Бреме? Отговорност? Дълг?

Животът е като игра. Всяка възраст е предизвикателство. Успехът на млади години е привилегия за определени, старостта е самотност за всички. Старостта, както споделя Ингмар Бергман, е като нанагорнище на планина. „ И колкото по-високо се изкачвате, толкоз по-трудно става да вървите, само че с всеки перваз пред вас се открива все по-примамлива панорама “, споделя създателят Георги Тошев и добавя, че Ламбо е умеел да дава смисъл на другите.

Тази книга е надалеч от общоприетата биография. Тя не наблюдава хронологически обстоятелствата от живота на един незабравим артист и човек.

„ Прослушвайки записите от нашите диалози, открих три думи, които Ламбо повтаряше постоянно – обич, живот, игра. „ Игра на живот “ е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и неналичието на обич, за големия блян по срещата с другите, по киното и театъра. „ Игра на живот “ се вглежда в детайлите от едно човешко пътешестване във времето. Автобиографичен полъх, който минава през несигурното наличие на притежателя на истории, разказани от другите. Лична история, която се трансформира в история на едно пъстро общество от чудаци, към този момент на изгубване ”, споделя още Тошев.

Стефан Данаилов е най-сниманият български актьор със 150 функционалности в киното – връх, с който малцина интернационалните актьори могат да се похвалят. Той е и всред най-обичаните наши актьори и преподаватели. Новият филм на сценариста Георги Тошев, режисьора Ема Константинова и оператора Борис Пинтев се концентрира върху малко известни условия от живота на един от най-известните българи.
Филмът “ Ламбо от София “ демонстрира местата на Стефан Данаилов в родния му град, среща ни с негови съученици от началното образователно заведение, състуденти от Театралната академия като Стефан Мавродиев, Елена Райнова, Йосиф Сърчаджиев, и сътрудници като Цветана Манева.
Филмът прави любопитен паралел измежду София от 60-те – 70-те години на предходния век и днешната столица. Показват се фрагменти от филми с присъединяване на на Ламбо, трансформирали София в снимачна площадка. Включени са и документални фрагменти и снимки на Данаилов, които се демонстрират за първи път. За реализацията на кино лентата спомага Столична община.
“ Беше комплицирана задача да намерим нов взор към един толкова прочут човек, какъвто е Стефан Данаилов. Фокусът върху неговия роден град, детство, семейство, образованието в НАТФИЗ и кариерата беше драматургична находка. Ламбо е снимал към 15 кино лентата в София – от първия му “ Следите остават “ до един от последните му – “ Правила „, споделя журналистът Георги Тошев, основател на цялостната биография на актьора “ Игра на живот „. За новата документална лента Тошев открива и Вера Дукова, която играе момичето в “ Следите остават “ от 1956 година

Стефан Данаилов бе мощно обвързван с Пловдив.  Той е създател на фестивала „ Сцена на кръстопът ”, който и до през днешния ден се организира в града под тепетата.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР