Събитието е част от инициативите, посветени на 130-а годишнината на

...
Събитието е част от инициативите, посветени на 130-а годишнината на
Коментари Харесай

Бивши премиери и министри ще обсъждат европейската интеграция на Балканите в СУ „Св. Климент Охридски“


Събитието е част от самодейностите, отдадени на 130-а годишнината на Алма Матер

На 16 и 17 май 2018 година в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ ще се организира интернационална научна конференция „ Балканите в европейската интеграция – минало, настояще, бъдеще “. В нея ще се включат изтъкнати учени от България и други европейски страни, които ще проследят историческите връзки сред Западните Балкани и Европа, интеграционните процеси в Европейския Югоизток като феномен на предишното и тяхната вероятност предвид на бъдещото изцяло включване на района в Европейския съюз.

В интернационалната конференция ще вземат присъединяване някогашни министър-председатели и министри на външните работи на Сърбия, Македония, Косово, Черна гора и Албания, които са в същото време изявени учени от Западните Балкани като проф. Зарко Корач, някогашен министър-председател на Сърбия, проф. Владо Бучковски, някогашен министър-председател на Република Македония, доцент Байрам Косуми, някогашен министър-председател на Република Косово и ректор на Университета „ Кадри Зека “ в Гиляни, проф. Паскал Мило, някогашен външен министър и министър на европейската интеграция на Албания и други 42-ама специалисти от над 10 страни ще показват своите проучвания по тематики, които засягат стартиралия още през 1999-а развой на стабилизиране и асоцииране на Балканите, като рамка за връзките сред Европейски Съюз и страните от района.

В научния конгрес са включени общо шест панела, в които ще бъдат разисквани следните тематики: „ Балкански политики – доктрина и практики “, „ Европейска интеграция и интеграционни процеси в Югоизточна Европа “, „ Западните Балкани като проблем на европейската сигурност “, „ Европеизация на балканските общества “, „ Религиозни и морални аспекти на европейската интеграция в Югоизточна Европа “ и „ Регионални аспекти на европейската интеграция в Югоизточна Европа “. 29 сесии са планувани в границите на конференцията, в които на участниците ще бъде дадена опция за полемики и разискване на горещите тематики, които засягат геополитиката, европейската интеграция и сигурността на Балканите.

Организирана по самодейност на управлението на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ от Катедрата по История на Византия и балканските нации към Историческия факултет на Софийския университет, конференцията има за цел да подкрепи и обогати с научна експертиза срещата на високо ниво Европейски Съюз – Западни Балкани, която ще се организира в София по същото време, като наблюдава историята, достиженията и вероятностите на страните от района, както и все по-задълбочаващите се връзки с Европейския съюз.

Откриването на конференцията ще се състои на 16 май в 11.00 в Аула магна на Софийския университет с присъединяване на проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет “Св. Климент Охридски”; член-кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на Организационния комитет на конференцията, госпожа Мария Габриел, еврокомисар по цифрова стопанска система и цифрово общество; господин Огнян Златев, началник на Представителството на Европейската комисия в България, господин Теодор Стойчев, началник на Информационното бюро на Европейския парламент в България; господин Боил Банов, министър на културата на Република България; госпожа Моника Панайотова, заместник-министър за българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 г.; Негово превъзходителство господин Роланд Хаузер, дипломат на Република Австрия; доцент доктор Тодор Попнеделев, декан на Историческия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ и проф. дин Александър Костов, шеф на Института за балканистика с център по тракология към Българска академия на науките.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР