Събитието бе организирано от Община Бургас, София Тех Парк и

...
Събитието бе организирано от Община Бургас, София Тех Парк и
Коментари Харесай

Central Park Бургас стана столица на иновациите в изкуствения интелект

Събитието бе проведено от Община Бургас, София Тех Парк и DIGIHUB и запълни конферентните зали в комплекса

Над 200 специалисти, представители на бизнеса, академията и локалната власт се събраха в Central Park Burgas, с цел да обсъдят бъдещето на дигитализацията. Събитието бе проведено от Община Бургас, DIGIHUB и София Тех Парк и притегли вниманието на цялата IT общественост в страната.

Откриването на срещата, състояло се на 27 септември, бе белязано от наличието на Димитър Николов, кмет на Бургас, Зорница Русинова, ръководител на Икономическия и обществен съвет, и Тодор Младенов, изпълнителен шеф на София Тех Парк. Те подчертаха значимостта на съдействието сред локалната власт, бизнеса и академията в цифровата промяна на района. След тях, ръководителят на УС на DIGIHUB, Петко Георгиев, уточни основните моменти от развиването на цифровата екосистема в района през последните години и упоритостите за бъдещето.

Конференцията включваше редица панелни полемики и уъркшопи. Основната лекция, озаглавена “Homo/Deus Ex Machina ”, бе показана от Доброслав Димитров (BRAIT) и прегледа дълбокото въздействие на изкуствения разсъдък върху разнообразни промишлености.

Панел 1: Изкуствен разсъдък и бъдещето на цифровата промяна беше модериран от Георги Ненов и включваше Ивайло Славов, Илия Кръстев, Елена Маринова и Кристиян Михайлов. Те споделиха своите визии за внедряването на AI в бизнеса и обществото, както и провокациите, свързани с това.

Панел 2: Зелени нововъведения посредством AI, модериран от Кристиян Михайлов (PARA). Участниците, измежду които Калин Димчев (Microsoft), Тодор Младенов (София Тех Парк), Христо Ковачев (ORBIS Digital Services) и Ина Агафонова (член на УС на DIGIHUB), разискаха по какъв начин AI може да подкрепи устойчивото развиване на промишленостите. Ина Агафонова, със своето експертно мнение, внесе скъп принос към панела.

Панел 3: Ролята на AI в обществения бранш включи презентации на плана AI4Public и META CITIES, показани от Боян Попункьов и проф. Сотир Сотиров. Модераторът на този панел, Цветан Смърдански, водеше полемиката за това по какъв начин AI може да бъде интегриран в обществения бранш и какви благоприятни условия за финансиране са разполагаем.

Панел 4: Иновативни обучителни стратегии и цифрово бъдеще

Последният панел се концентрира върху ролята на новаторските обучителни стратегии в цифровото бъдеще. Модераторът Михаил Ненов водеше полемика с проф. Станислав Симеонов, проф. Милен Балтов, Александър Китов и Станислава Горостанова. Те разискаха по какъв начин университетските институции и софтуерните компании могат да приготвят фрагменти с нужните цифрови умения за бъдещите провокации.

Събитието включваше и два уъркшопа, проведени в съдействие с Министерството на нововъведенията и растежа (МИР), които се оказаха извънредно потребни за представителите на клъстерите и хъбовете. Първият уъркшоп се концентрира върху опциите за финансиране на клъстери и идните стратегии, които ще започват през октомври 2024 година Специално беше упоменато, че до края на годината ще бъде отворена процедура за финансиране на клъстери, която ще разреши на клъстерите да аплайват за поддръжка. Вторият уъркшоп, обвързван с националната мрежа от 12 цифрови иновационни хъбове, също даде скъпи насоки за бъдещото развиване и съдействие сред хъбовете.

Заключителната сесия, водена от Георги Ненов, заключи главните заключения от конференцията, като особено внимание бе обърнато на опциите за бъдещо развиване на цифровата екосистема.

Конференцията приключи с празнично събитие по случай 8-годишнината на ИКТ Клъстер Бургас. Празникът включваше приветствени адреси от AIBEST, BRAIT и ИКТ Клъстер Варна, а гостите се любуваха на празнична торта, музика и танци.

Burgas Digital 2024 затвърди позицията си като водеща платформа за продан на познания и хрумвания в областта на дигитализацията, а ние с неспокойствие чакаме да продължим това странствуване и следващата година.

„ Имаме шанс да имаме толкоз доста членове и сътрудници, с които споделяме към този момент 8 години на триумф, общи полезности и мемоари, които да честваме. Това към този момент е една традиция, която ни свързва вечно ”. сподели Петко Георгиев, ръководител на УС на DIGIHUB и ИКТ Клъстер Бургас, приветствайки нашите посетители и членове на красивата тераса на Central Park по залез слънце в Бургас.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР