Събарянето на строежа 13 века България в столичния квартал Манастирски

...
Събарянето на строежа 13 века България в столичния квартал Манастирски
Коментари Харесай

С месеци ще се забави събарянето на строежа 13 века България

Събарянето на градежа " 13 века България " в столичния квартал " Манастирски ливади - запад " се удължава с няколко месеца. Разрушаването му стартира през март и в началото трябваше да продължи 6 месеца. След разчистването на терена там ще има ново учебно заведение и детска градина.

На територията на Кирковския регион в столицата ще се издигне Дом на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес там беше направена първата копка.

Така преди съвсем 40 години и с дарения от родолюбиви българи се поставят основите на Дома на комитета на българите, живеещи в чужбина. Днес - пустеещ градеж. Сред донорите тогава е и дядото на Веселин, който бил политически бежанец във Франция.

" Когато стартира строителството на обекта, той стартира да подарява средства, с цел да се построи по този начин наречения дом на българите в чужбина " Родна стряха ". Сега аз желая да го разруша, с цел да построим на негово място детска градина и учебно заведение ", съобщи Веселин Кръстев от съдружие " Заедно за Манастирски ливади - запад ".

Събарянето на градежа обаче се оказва сложна задача. На места дебелината на плочите надвишава метър, а желязото е повече от бетона.

" Ние сега събаряме един бункер, в действителност бункер с доста по-дебели, по-якостни индикатори на бетони, железа ", сподели Теодор Петков, кмет на регион " Витоша ".

" Желязото, което вадим отсам от постройката, се приближава по неотстъпчивост на чупещите елементи на оборудването, с които по принцип се унищожават постройките ", разяснява Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата-разрушител на постройката.

Заради пандемията и потребността от О2 в лечебните заведения, строителите, на които им е нужен О2 за работа, са на изчакване.

" Има дни, в които ние не можем да вземем О2 и напряко стопираме да работим, тъй като цялото изрязване на стоманените профили става с газоплавъчно рязане, което единият съставен елемент е кислородът ", сподели Александър Георгиев, машинен инженер на фирмата-разрушител на постройката

Очаква се до пролетта на идната година събарянето да завърши, а през лятото да стартира построяването на детска градина и учебно заведение.

" Класни стаи, ще има актова зала, физкултурен салон, в единия от корпусите на партерния и на първия етаж, по този начин както е по разпоредба, ще има детска градина по всяка възможност за 4 групи ", сподели Ангел Джоргов, заместник-кмет по строителство към Столичната община.

Район Витоша е един от регионите, в които обстановката с липса тук-там в дестките градини е сериозна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР