Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров, на бул. Дондуков

...
Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров, на бул. Дондуков
Коментари Харесай

Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров е законно

Събарянето на къщата на ген. Рачо Петров, на бул. " Дондуков " 20 е законно, потвърдиха от Столичната община и от Министерството на културата. Сградата не е монумент на културата и е избрана като рискова, а общината е издала заповед за нейното срутване още преди 4 години. След скандал с наследниците на генерала,които са срещу, събарянето на рисковата сграда продължава.

Въпреки абсурда, шумът от къртач не тормози живеещите в близост, тъй като повече от 20 години в къщата на бул. „ Дондуков " и ул. „ Бенковски " не живее никой.
Иван Яхнаджиев, художник: Моето ателие е малко по-надолу и минавам отсам, с цел да видя каква е ориста на тази къща, тъй като преди години съм я рисувал и дори като студенти сме идвали да я рисуваме и аз съм за това да се бутне, тъй като тук беше цялостно с наркомани всяка заран.
От Дирекция строителен надзор на Столичната община също са безапелационни, че постройката е рискова за преминаващите край нея и неведнъж са издавали наставления за укрепването ѝ
Арх. Влади Калинов, шеф на Дирекция " Общински строителен надзор ", НАГ, Следствен отдел към окръжна прокуратура: Всъщност има издадена заповед, която е от 2013 година Минали сме по всички правосъдни инстанции, през правосъден надзор. Заповедта споделя, че постройката не може да бъде укрепена и би трябвало да бъде отстранена.
Багер стартира разрушаването на къщата в първия ден след Коледа. След сигнал Министерството на културата спря събарянето, с цел да извърши инспекция, а наследниците на парцела показаха отвращение, че това се случва по време на празниците.
Арх. Влади Калинов, Директор Дирекция " Общински строителен надзор ", НАГ, Следствен отдел към окръжна прокуратура: Това,~което ние вършим, е да премахнем постройката до кота 0, защото установихме, че в сутерена на тази постройка, се намират уреди, които не би трябвало да прекъсват - колектор на Топлофикация и значим трафопост, който зарежда постройките в близките квартали.
Междувременно инспекцията на Министерството на културата откри: " Сградата в никакъв случай не е била заявена като монумент на културата. В този смисъл събарянето ѝ не предстои на глоба от културното ведомство.

Съборената сграда обаче попада в територия със статут на групова недвижима културна полезност и всички бъдещи градежи на мястото би трябвало да се съгласуват с Министерството на културата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР