Саад Харири и Рекс Тилърсън по време на днешната среща

...
Саад Харири и Рекс Тилърсън по време на днешната среща
Коментари Харесай

Саад Харири призова света да подкрепи суверенитета на Ливан


Саад Харири и Рекс Тилърсън по време на днешната среща в Париж

Премиерът на Ливан Саад Харири прикани международните сили да поддържат суверенитета и независимостта на страната му, а също да й спомагат за оправянето с огромната бежанска вълна от прилежаща Сирия, съобщи Ройтерс.

Харири насочи апела си към френския президент Еманюел Макрон, държавния секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън и други високопоставени лица на среща в Париж в поддръжка на Ливан.

Това е първото съвещание на така наречен Международна група в поддръжка на Ливан, в която членуват петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и други страни. Групата разисква бъдещето на Ливан след рецесията, зародила след неочакваната оставка на Харири, подадена, до момента в който той бе на посещаване в Саудитска Арабия. По-късно Харири отдръпна оставката, само че напрежението не понижа и стартира спор за външната интервенция в Ливан.

Днес в Париж ливанският министър председател сподели, че страната му е устояла на рецесията с помощта на своите интернационалните сътрудници. Харири заявява, че доста от ливанските партии са удостоверили своите позиции, че страната не би трябвало да взе участие в районни спорове.

При откриването на срещата домакинът Макрон съобщи, че интернационалната общественост би трябвало да " остане в подготвеност " за гарантирането на мирното бъдеще на Ливан. По думите му поддръжката е " най-хубавият защитителен вал против неустойчивостта " в Ливан. Макрон добави, че проблемите в Близкия изток не могат да бъдат решени едностранно или с използването на мощ и че Ливан е образец за отстояването на плурализма.

" Важно е всички ливански и районни партии да съблюдават съществения принцип за невмешателство ", съобщи той, като акцентира, че това се отнася и за проиранската " Хизбула ".

Преди Тилърсън да дойде за срещата в Париж неговото ведомство заяви, че Съединени американски щати ще поддържат " суверенитета, стабилността и независимостта " на Ливан и ще потвърдят американската помощ за ливанската войска, с цел да бъде сдържащ фактор против " Хизбула ".

По данни на Организация на обединените нации в Ливан обитават към един милион бежанци от Сирия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР