С явно електронно гласуване ВСС избра Иван Гешев за главен

...
С явно електронно гласуване ВСС избра Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

С очевидно електронно гласоподаване Висш съдебен съвет избра Иван Гешев за основен прокурор. Той получи поддръжката на 20 члена на Висш съдебен съвет, като 4-ма бяха срещу.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, като водещ съвещанията, разгласи за извършен изборът на основен прокурор.

Изборът на основен прокурор става с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет, което значи най-малко 17 от 25-те членове на Пленума. Гласуването събра три гласа от горната страна на условието.

Процедурата продължава с предложение, което Висш съдебен съвет изпраща до президента, който назначава с декрет определения претендент. Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ".Държавният глава може и да не подпише декрет и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Президентът има пълномощията да направи това единствено един път.

В протокола с решението от през днешния ден да бъде записано, че то ще бъде изпратено " неотложно " на президента, гласоподаваха още магистратите.

Кандидатура на Иван Стоименов Гешев, заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратурата, бе препоръчана от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които в претекстовете си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев подхождат на конституционните и законови условия за заемане на длъжността основен прокурор на Република България ". В претекстовете към предлагането е посочено, че преди оповестяване на процедурата, Прокурорската гилдия е направила изчерпателен и справедлив разбор на положението, достиженията и настоящите проблеми на прокуратурата, въз основа на който са конкретизирани професионалните качества и управническите благоприятни условия на възможния претендент, както и опцията му да отговори на потребностите на прокуратурата и на публичните упования. Кандидатурата е съобразена с вероятностите в развиването на прокуратурата и с упованията на магистратите, съгласно извършените съвещания с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите в България, и обрисуваните от тях критерии по отношение на персоналните, професионалните и моралните качества, които претендентът за основен прокурор би трябвало да има. Отчетени са постигнатите високи резултати в работата на Специализираната прокуратура под управлението на Иван Гешев, с които се свързват позитивните констатации в отчетите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за съдействие и оценка по отношение на резултатите в битката с корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност.

Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в правосъдната система стартира на 01.02.1995 година като асистент - следовател в Столична следствена работа, а от 21.05.1996 година е следовател в Столична следствена работа. В интервала от 17.04.2006 година до 11.05.2012 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура. След извършен конкурс, с решение на Висш съдебен съвет по протокол № 06/09.02.2012 година, Иван Гешев е нараснал в служба " прокурор " в Софийска градска прокуратура. Със заповед на изпълняващия функционалностите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София от 16.10.2013 година е командирован в Окръжна прокуратура - Перник, за период от три месеца. Със заповед на основния прокурор от 09.06.2016 година е командирован в Специализирана прокуратура. В интервала от 19.07.2016 година до 16.07.2018 година е административен началник на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската гилдия по протокол № 19/04.07.2018 година е назначен на служба " заместител на основния прокурор " при Върховна касационна прокуратура.

За работата си в интервала 2015 година - 2017 година, със заповеди на основния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие " служебна признателност " за чудесно осъществяване на служебните му отговорности, както и за проявен висок професионализъм.

Притежава документ, връчен от екипа на фокусна точка " SOYA " - Европол, за особено самопризнание на заслугите и професионализма му в работата по интервенция за разтрошаване на незаконна печатница за произвеждане на подправени банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел " Вътрешна сигурност ", в символ на благодарност за неговите изключителни старания в следствието и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.

През 2017 година е почетен с грамота " Джовани Фалконе " за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена поддръжка на дела в интерес на обществото, за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство. През 2019 година е награден с грамота и плакет " Джовани Фалконе " от десетото юбилейно издание на състезанието " Страхливият умира всеки ден, смелият - единствено един път " на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

В хода на изборната процедура съвещанията на Комисията по атестирането и състезанията и Комисията по професионална нравственос за разискване и приемане на отчетите за професионалните и нравствени качества на претендентите по член 173, алинея 9 от Закон за съдебната власт, на които участва и претендентът бяха излъчени он-лайн в действително време посредством интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР