С явно електронно гласуване ВСС избра Иван Гешев за главен

...
С явно електронно гласуване ВСС избра Иван Гешев за главен
Коментари Харесай

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

С очевидно електронно гласоподаване Висш съдебен съвет избра Иван Гешев за основен прокурор. Той получи поддръжката на 20 члена на Висш съдебен съвет, като 4-ма бяха срещу.

Правосъдният министър Данаил Кирилов, като водещ съвещанията, разгласи за извършен изборът на основен прокурор.

Изборът на основен прокурор става с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Висш съдебен съвет, което значи най-малко 17 от 25-те членове на Пленума. Гласуването събра три гласа от горната страна на условието.

Процедурата продължава с предложение, което Висш съдебен съвет изпраща до президента, който назначава с декрет определения претендент . Самият декрет се обнародва в " Държавен вестник ".Държавният глава може и да не подпише декрет и да върне процедурата във Висш съдебен съвет. Президентът има пълномощията да направи това единствено един път.

В протокола с решението от през днешния ден да бъде записано, че то ще бъде изпратено " неотложно " на президента , гласоподаваха още магистратите.
 Иван Гешев и като основен прокурор желае да влиза в правосъдна зала Обновена
Иван Гешев и като основен прокурор желае да влиза в правосъдна зала

Над 9 часа продължава чуването в Пленума на Висш съдебен съвет

Кандидатура на Иван Стоименов Гешев , заместител на основния прокурор при Върховна касационна прокуратурата, бе препоръчана от членовете на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, които в претекстовете си сочат, че професионалните и нравствени качества на прокурор Гешев подхождат на конституционните и законови условия за заемане на длъжността основен прокурор на Република България ". В претекстовете към предлагането е посочено, че преди оповестяване на процедурата, Прокурорската гилдия е направила изчерпателен и справедлив разбор на положението, достиженията и настоящите проблеми на прокуратурата, въз основа на който са конкретизирани професионалните качества и управническите благоприятни условия на възможния претендент, както и опцията му да отговори на потребностите на прокуратурата и на публичните упования. Кандидатурата е съобразена с вероятностите в развиването на прокуратурата и с упованията на магистратите, съгласно извършените съвещания с Асоциацията на прокурорите и с Камарата на следователите в България, и обрисуваните от тях критерии по отношение на персоналните, професионалните и моралните качества, които претендентът за основен прокурор би трябвало да има. Отчетени са постигнатите високи резултати в работата на Специализираната прокуратура под управлението на Иван Гешев, с които се свързват позитивните констатации в отчетите на Европейската комисия за напредъка на България по Механизма за съдействие и оценка по отношение на резултатите в битката с корупцията по високите етажи на властта и проведената престъпност.

Иван Стоименов Гешев има над 23 години юридически стаж в Прокуратурата на Република България. Професионалната му кариера в правосъдната система стартира на 01.02.1995 година като асистент - следовател в Столична следствена работа, а от 21.05.1996 година е следовател в Столична следствена работа. В интервала от 17.04.2006 година до 11.05.2012 година е прокурор в Софийска районна прокуратура, като от 01.06.2009 г. е командирован в Софийска градска прокуратура. След извършен конкурс, с решение на Висш съдебен съвет по протокол № 06/09.02.2012 година, Иван Гешев е нараснал в служба " прокурор " в Софийска градска прокуратура. Със заповед на изпълняващия функционалностите апелативен прокурор на Апелативна прокуратура - София от 16.10.2013 година е командирован в Окръжна прокуратура - Перник, за период от три месеца. Със заповед на основния прокурор от 09.06.2016 година е командирован в Специализирана прокуратура. В интервала от 19.07.2016 година до 16.07.2018 година е административен началник на Специализираната прокуратура. С решение на Прокурорската гилдия по протокол № 19/04.07.2018 година е назначен на служба " заместител на основния прокурор " при Върховна касационна прокуратура.
 Сигнал за бомба прекъсна за малко чуването на Иван Гешев Обновена
Сигнал за бомба прекъсна за малко чуването на Иван Гешев

Пленумът на Висш съдебен съвет реши да продължи работата си макар сигнала

За работата си в интервала 2015 година - 2017 година, със заповеди на основния прокурор, Иван Гешев три пъти е поощряван с отличие " служебна признателност " за чудесно осъществяване на служебните му отговорности, както и за проявен висок професионализъм.

Притежава документ, връчен от екипа на фокусна точка " SOYA " - Европол, за особено самопризнание на заслугите и професионализма му в работата по интервенция за разтрошаване на незаконна печатница за произвеждане на подправени банкноти, както и документ от Американските секретни служби, отдел " Вътрешна сигурност ", в символ на благодарност за неговите изключителни старания в следствието и предотвратяването на фалшифицирана американска валута.

През 2017 година е почетен с грамота " Джовани Фалконе " за действителен принос в ограничение разпространяването и използването на опиати, проституция, детска порнография, корупцията, тероризма и изразена поддръжка на дела в интерес на обществото, за образуване на хуманни модели на държание у подрастващото потомство. През 2019 година е награден с грамота и плакет " Джовани Фалконе " от десетото юбилейно издание на състезанието " Страхливият умира всеки ден, смелият - единствено един път " на Посолството на Република Италия и Община Благоевград.

В хода на изборната процедура съвещанията на Комисията по атестирането и състезанията и Комисията по професионална нравственос за разискване и приемане на отчетите за професионалните и нравствени качества на претендентите по член 173, алинея 9 от Закон за съдебната власт, на които участва и претендентът бяха излъчени он-лайн в действително време посредством интернет уеб страницата на Висш съдебен съвет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР