С всяка изминала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница

...
С всяка изминала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Недопустимо е да се охранява границата с фенер и „Макаров“ в ръка, вместо с термовизионна система и модерно оръжие

С всяка минала година ставаме все по-слаба и ненадеждна граница на Европейски Съюз.

  Това сподели някогашният вътрешен министър и ръководител на Републиканци за България Цветан Цветанов в студиото на във връзка с убития граничен служител на реда на българо-турската граница.

„ Имаме техническо необезпечаване на патрулите ни. Максимално бързо би трябвало да бъдат оборудвани всички екипи. Не е обикновено да нямат термовизионна система и да осветяват сектор с фенер. Нямаме безусловно никакво съоръжение на тези чиновници. През 2019 година Frontex одобри тактика за ръководство на външните граници на Европейски Съюз. Там е заложено да има промяна на цифрови технологии, с цел да има изпреварваща информация и да не се излагат на риск нашите чиновници “, разяснява той. 

Според Цветанов страната ни отсъства от лидерската позиция на Съвета на министрите на вътрешните работи. В същото време Гърция стои извънредно устойчиво и получава мощна поддръжка на Европейска комисия.  

„ Българският министър на вътрешните работи е отзовал офицера ни за връзка, който беше до ноември предходната година. Отзивите за офицера за връзка бяха доста положителни, той знаеше съвършено турски език. Комуникацията можеше да тече в действително време. Нека всички министри през годините да кажат за какво имаха подобен метод към офицерите за връзка. Аз не уволних нито един от тези чиновници, а градихме доверие и надграждахме “, акцентира някогашният вътрешен министър.

Цветанов намира за неуместно изявлението на вътрешния министър Демерджиев, че България ще отговори със мощ и мощни оръжия на експанзията против граничните ни служители на реда.

„ Тези чиновници имат нужната подготовка, само че са доста изтощени. В един миг му даваш опция той да надвиши пълномощията си. В отсрещната страна има майки с деца. Представете си граничен служител на реда да убие малолетни или бременни дами! Президентът Радев би трябвало да реши дали министър Демерджиев да бъде отхвърлен “, уточни някогашният вътрешен министър.

Цветанов е на мнение, че основният секретар на Министерство на вътрешните работи е главната фигура, която би трябвало да понесе виновност за всичко протичащо се в оперативното взаимоотношение и неналичието на съгласуваност сред службите и институциите.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР