С времето дните за пазаруване се увеличават със събота и

...
С времето дните за пазаруване се увеличават със събота и
Коментари Харесай

Само във Фрог: Историите за Черния петък, които никога не сте чували

С времето дните за извършване на покупки се усилват със събота и неделя, а по-късно идва и Кибер понеделника (Cyber Monday). Знаете ли обаче каква е историята на Черния петък? Кога и за какво се е зародила тази традиция?

За първи път терминът се употребява по време на финансовата рецесия, по-конкретно, сривът на пазара на злато в Съединени американски щати на 24 септември 1869 г. 

Двама известни безмилостни финансисти и сътрудници от Уолстрийт, Джей Гулд и Джим Фиск, работили старателно с цел да изкупят колкото се може повече злато на нацията, надявайки се да вдигнат цената до небето и да го продадат с изумителни облаги. До оня “черен ” петък, 24 септември 1869 година, когато конспирацията най-сетне се разплита, изпращайки фондовия пазар в свободно рухване и банкрутирайки всички - от бароните на Уолстрийт до фермерите.

 

През последните години се появи и различен мит, който придава изключително забавен поврат на традицията, потвърждавайки, че през 1800 година притежателите на южни плантации са можели да купуват поробени служащи с отстъпка в деня след Деня на благодарността. На тази версия за корените на Черния петък са се вързали много американци и се е заговорило за унищожаване на празника. Все отново се стигнало до извода, че историята не е толкоз правдободна и нямало съображение за закриването на Черния петък.

 

Друга история, която се вървти към традицията е обвързвана с търговците на дребно, които споделят, че след цяла година на работа на загуба („ на алено “) магазините сякаш щели да завоюват облага („ излязоха на черно “) в деня след Деня на благодарността, тъй като към празника хората са се избивали да пръскат пари за понижените артикули. Въпреки че е правилно, че фирмите за търговия на дребно са записвали загубите в алено и облагите в черно, когато са правили счетоводството си, тази версия за произхода на Черния петък е публично утвърдената, само че неточна история, която стои зад Черния петък.

Истинската история зад Черния петък не е толкоз слънчева, колкото търговците на дребно може да я ви показват. 

През 50-те години на предишния век полицията във Филаделфия, Съединени американски щати, употребява термина, с цел да опише хаоса, който настава в петък след Деня на благодарността. Тогава огромни тълпи хора – от предградията и туристи, идват поради съботния мач на армията и флота, който се организира там.

 

Заради това събитие, освен че служителите на реда не можели да си вземат почивен ден, ами трябвало да карат и изключителни смени. Крадците също се възползвали от този безпорядък, с цел да отмъкнат каквото могат от магазините, което била още една причина служителите на реда да не почиват.

 

Така сред двата празника – Деня на благодарността и обичайния футболен мач, хората почнали да пазарят повече и то доста повече, съвсем до степен на остатък. И защото терминът Черен петък носел тъмно въодушевление, локалните компании безрезултатно се пробвали да го заменят с Голям Петък.

 

Терминът Черен петък обаче по този начин и не се изгубил. Някъде в края на 80-те години търговците на дребно намерили метод да преоткрият и да го трансфорат в нещо, което да рефлектира позитивно, а не негативно върху тях и техните клиенти. 

Концепцията, която съумели да измислят е „ Червено към черно “. Тя идва точно от концепцията, че денят след Деня на благодарността, когато хората се избивали да пазарят, американските магазини най-сетне са осъществили своите облаги.

Така историята за Черния петък последователно се затвърждава, изтривайки тъмните корени на термина идващи от Филаделфия.

Оттогава лудото извършване на покупки се трансформира в четиридневно събитие и породи други „ празници за търговия на дребно “, като събота и неделя и Кибер понеделника. 

От 2003 година насам Черният петък обичайно е най-натоварения ден за извършване на покупки в годината в Съединените щати.

 

Черен петък във Англия

Във Англия Черният петък е термин, който се свързва с петъка преди Коледа. Това е денят, в който незабавните служби задействат проектите за деяние при изключителни обстановки, с цел да се оправят с увеличението на натовареността заради многото хора, които излизат да пият в последния петък преди Коледа и дългата отмора.

 

Все отново в Обединеното кралство също има Черен петък, както го познаваме ние, а Financial Times назовава сезона „ най-важният ” в бранша на търговията. Други към този момент дефинират, че ноември е новият коледен месец за извършване на покупки във Англия.

 

Черен петък по света

В Индия Черният петък не е толкоз прочут, защото локалните празници са по друго време. Най-големият индийски и индуистки празник – Дивали или Дипавали, се чества в края на октомври или началото на ноември и е равностоен на нашата Коледа. Въпреки това индийските онлайн търговци ползват същите тактики в електронната търговия както техните сътрудници по света за Черния петък и Кибер понеделника (Cyber Monday).

 

В Швейцария историята на Черния петък стартира през 2013 година Първата промоция за най-известния ден с понижения е пусната от Manor, а на идната година се включват още търговци. Въпреки това Singles Day, който е на 11 ноември, измества Black Friday и Cyber Monday.

 

Във Франция забавен факт е, че няколко онлайн търговци се пробват да „ клонират “ Черния петък в различен интервал. Наричат го French days, като промоцията продължава от 27.04 до 1.05.

 

Констанца Илиева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР