С връчването на протестно писмо - ултиматум за затварянето на

...
С връчването на протестно писмо - ултиматум за затварянето на
Коментари Харесай

С връчването на ултиматум завършиха протестите на екоактивисти и на енергетици в Димитровград

С връчването на протестно писмо - ултиматум за затварянето на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) " Марица 3 " приключиха днешните митинги на екоактивисти от една страна, и заетите в енергийното сдружение, от друга.

Двете паралелни прояви започнаха през днешния ден малко преди обед и бяха придружени от засилено полицейско наличие. Гражданската платформа " Дишай, Димитровград " събра свои членове и симпатизанти на централния площад " България " под мотото " Търпението свърши ". Проблемът с мръсния въздух на Димитровград, който идва от Топлоелектрическа централа " Марица 3 " продължава от две и половина години. Контролните органи нехаят ", сподели за Българска телеграфна агенция Веселин Вълев. Природозащитниците се насочиха на шествие от центъра на града и дойдоха наоколо до топлоцентралата в източната индустриална зона на града.

В същото време служащи и чиновници от теца и членове на техните фамилии също излязоха пред портала на енергийното сдружение. Целта на днешното ни събиране е да покажем, че не сме неприятни и страшни и че пушекът не значи замърсяване, демонстрира работеща стопанска система и произвеждане на по този начин нужната ни електрическа енергия, сподели членът на Управителния съвет на централата Юлиян Семерджиев. Тук сме, с цел да защитим работните си места, сподели Мария Стоянова, която работи в производството.

Кордони от силите на реда не позволиха непосредственост сред двете митингуващи групи. На 15-минутна среща с управлението природозащитниците, с изключение на ултиматума, връчиха и детска рисунка. Те припомниха, че са събрали петиция с над 800 подписа против централата. Семерджиев сподели, че още на следващия ден писмото ще бъде върнато, тъй като, съгласно него, " Марица 3 " не е верният получател и тецът не замърсява околната среда, както и че сега тече огромен ремонт на мощностите.

Задочният спор сред природозащитници и енергетици стартира на 16 октомври. Тогава деятели на " Грийнпийс " от осем страни проведоха акция в Топлоелектрическа централа " Марица 3 " с искане за затварянето ѝ. Техни алпинисти се повишиха на 50-метрова охладителна кула и изписаха с багра надпис CRIME (престъпление). В отговор на акта от централата също наеха алпинисти, които пък заличиха надписа, като изрисуваха националния байрак на България върху постройката на топлообменника.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР