С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред

...
С военен ритуал по полагане на венци и цветя пред
Коментари Харесай

В Русе отбелязаха 143-ата годишнина от основаването на ВМС 

С боен обред по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка в Русе бе маркирана 143-ата годишнина от основаването на Военноморските сили на Република България /ВМС/. Началото бе обещано с приемане на строя на почетния часовой от командира на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов. Приветствия към русенци насочиха регионалният шеф Анатоли Станев, кметът Пенчо Милков и командирът на Военноморски сили.

„ Все по-често се обръщаме към историята си и в нея откриваме редица мотиви за горделивост. Тя е изпълнена с безброй образци на родолюбие, част от които са и блестящите военни победи на родната войска. На състава на Военноморските сили се пада достойнството да бъде измежду флагманите на патриотизма и знак на доблестта, само че и постоянно синоним за ловко и умно държавническо държание. Това напълно не е инцидентно, достолепието и храбростта на българските военни моряци са пример за метод на носене на бойно дежурство, само че и честен стожер за народа. В най-тежките времена българският боец е бил оня смел, съдбоносен и дръзновен бараж в отбрана на отечеството, минал през безброй тествания. Благодарение на вас, младите генерации имат опцията да се учат на родолюбие и безрезервност, само че за жалост в последно време тези полезности като че ли не намират своето справедливо място в обществото, а биват постоянно излъчени и заменяни с двуличие и илюзия “, съобщи Станев. „ Истина е обаче, че живеем във все по-неспокоен свят, където сигурността и суверенитетът ще дефинират бъдещето на всяка нация, а техен поръчител ще бъде армията и далновидното държавническо държание. Точно по тази причина, в случай че можем да се похвалим, че модернизацията на войските ни е в ход, то не би трябвало да забравяме, че политическата неустойчивост е опасност за държавността. Пожелавам си да бъдем задоволително самоотвержени и да намерим сили, с които да браним заветите на предците си. Сигурен съм, че ще успеем да се оправим и с тази привидно нелека задача, тъй като сме потвърдили през вековете, че българският народ може да мине през огън и лед “, добави регионалният шеф. Станев пожела на военните моряци здраве, убеденост и седем фута под кила и напомни, че актуалният празник е специфичен за нас – русенци, тъй като измежду множеството първи неща, случили се тук е и слагането на българския боен флот – през далечната 1879 година. „ Убеден съм, че българският народ в никакъв случай не ще не помни своите смели и храбри рожби. Той пази в своята историческа памет загатна за тях, а хилядите възобновени и поддържани монументи показват нашата респект към всички починали “, показа още Станев.

От своя стана кметът Милков означи, че не просто са почнали доста нови неща от тук, само че те са останали в нашата история и освен. „ С първото машинно учебно заведение и с флота в Русе остава вечно силата и гордостта, която сме призвани да пазим и ние го вършим като русенци. С всяко последващо потомство носим гордостта за първите неща и за мощния си град. Днес празник има българският флот – хората с бели униформи, призвани да пазят освен целостта и свободата на нашата татковина, освен нашия живот и на хората, които обичаме – те пазят силата на нашия дух “, показа кметът Милков. Той означи и поетия от него ангажимент за опазване на паметника, тъй че да бъде наличен и да е прелестно място за русенци. Благодарение на Община Русе зоната към монумента и стълбите към него бяха напълно актуализирани. Бе подневено и оветлението в региона, а също и тротоарите бяха асфалтирани. „ Бъдете мощни, уверени в името на България и в името на всички българи носете войнския дух с чест “, добави още той.

Командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов напомни някои исторически обстоятелства, свързани с люлката на родното морячество – Русе и изрази благодарността си към кмета Милков и регионалния шеф Станев за топлото посрещане в града. „ Благодаря ви, че се грижите за паметника, пред който отдаваме респект на първостроителите на Военноморски сили на България. “, сподели още той. „ Русе е град на първите неща. Не е инцидентно, че флотът е основан в Русе. Най-големият и най-развитият град след Освобождението дава живот на доста разнообразни първи неща. Горд съм, че съм почитател на основаването на флота “, сподели контраадмиралът. Той показа още, че флотът постоянно е бил крепко стъпил и е държал традициите в ръцете си, което ни е подкрепяло във война и мир.

На събитията участваха още заместник-кметът по комунални действия на Община Русе Димитър Недев, както и представители на институции на локалната и държавна власт, както и на Българската православна черква.

От 20.00 часа пред Доходното здание стартира и концерта на Представителния духов оркестър на Военноморски сили.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР