С военен ритуал и полагане на цветя и венци във

...
С военен ритуал и полагане на цветя и венци във
Коментари Харесай

Във Варна отбелязаха 133 години от рождението на контраадмирал Иван Вариклечко

С боен обред и полагане на цветя и венци във Варна бе маркирана 133-та годишнина от рождението на контраадмирал Иван Вариклечков. Събитието се състоя на паметника-барелеф на бележития българин, подложен пред постройката на Щаба на Военноморските сили в морската столица.

На церемонията участваха заместник-кметът Илия Коев, регионалният шеф проф. Андрияна Андреева, командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, околните на контраадмирал Вариклечков, ветерани от запаса, жители и други Паметта и делото на първия настоящ върховен офицер, командвал българския флот бяха почетени и с музика на Представителния духов оркестър на Военноморски сили

Иван Вариклечков е роден на 7 юли 1891 година в гр. София, България. Той е едно от четирите деца на фамилията на майор Петър Вариклечков. Завършва Военното учебно заведение в София с артилерийска компетентност.

По време на Първата международна война служи на немски подводници в Северно море и Атлантическия океан. Създава прийом за разкриване на противникови подводници. Командир на торпедоносеца „ Смели “. След излизането на България от войната превежда френски елементи през р. Дунав. Награден е с френския Орден „ Почетен легион “.

През 1931 – 1932 година е изпратен на специализация в Германия и стажува в 30 корабни и брегови поделения, щабове и образователни заведения на немския флот.

В интервала 1933 – 1935 година е пълководец на българския флот. Въвежда на въоръжение български заградителни мини. През 1935 година става флигел-адютант на цар Борис III, на който е един от любимците, и извършва тази служба до 1937 година, когато още веднъж е назначен за командващ флота. Въоръжава флота с торпедни катери „ Люрсен “ и създава бойните му проекти. На 1 май 1937 година става първият настоящ конраадмирал на Българския военноморски флот.

На 10 октомври 1939 година се организира коронен съвет, на който пред царя и министрите адмиралът се опълчва изрично на проектите България да стане съдружник на Германия. Адмиралът е уволнен и става фермер. Адмирал Вариклечков владее немски, френски, британски и съветски език. Свири на цигулка. Женен е за Вилма-Луиза Отто, от която има наследник Крум. Награден е с над 20 ордени, медали и нагръдни знаци.

След 9 септември 1944 година е задържан и лежи в лагери и затвор. Пенсията му е спряна.

Не търси застъпничество, макар че е непосредствен родственик на армейския военачалник Иван Михайлов. Умира на 23 февруари 1974 г.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР