С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе

...
С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе
Коментари Харесай

Хиляди българи се събраха на 15-то издание на Национални тракийски фолклорен събор Богородична стъпка

С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе публично намерено 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “. Домакин на събора е курортното населено място Старозагорски бани. Общо участниците в него тази година са над 4000 души от 21 области на България, които два дни ще разкриват хубостта в обредността на българския обичай и просвета посредством песни, танци, демонстрации.  

" Много старания струваше на целия екип на Община Стара Загора след миналогодишното спиране с доста заряд да възстановим обичания от всички фестивал „ Богородична стъпка “. Днес даваме началото на петнадесетото издание, в което акцент е детската и юношеската сцена на събора “, сподели в приветствието си по време на формалното разкриване на фестивала зам.-кметът Милена Желева. Тя добави, че „ Младите хора са тези, които обезпечават бъдещето ни, които ще пренесат в идващите години това на което ще ги научим през днешния ден на тези подиуми “, безапелационна беше Желева. От думите и стана ясно, че се планува разширение на събора и превръщането му в интернационален с присъединяване на групи, сформира и самостоятелни участници от тракийски региони, които са отвън България като Гърция и Турция. Желева насочи и специфични благодарности за вложените старания към на кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев и всички, които са взели присъединяване в подготовката на форума. Благодарение на усърдието, мястото има положителните условия, които посрещат хилядите участници на трите подиуми през дните на събитието.  



Поздрав към гостите и участниците насочиха още зам.-министърът на туризма Мария Белколева, кметът на Старозагорските бани Станчо Станев, Красимир Премянов, ръководител на Съюза на тракийските сдружения в България и Цанко Атанасов, ръководител на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ – Стара Загора. Официални посетители на събитието бяха още зам.-кметовете на Общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова, ръководителят на непрекъснатата комисия по просвета, туризъм и вероизповедания към Общински съвет Стара Загора Дарин Петков, общинските съветници, членове на централното и районните управления на Тракийските сдружения и други.  

Именито жури прави оценка изпълнителите през двата фестивални дни на двете подиуми, е в състав с ръководители, надлежно доцент доктор Наталия Рашкова и доцент доктор Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при Българска академия на науките и членове: учен Крум Георгиев, учен Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. началник на Общински фолклорен отбор „ Загоре “ и Енчо Енчев, гл. худ. началник детско-юношески фолклорен отбор „ Загорчета “ при община Нова Загора. Ще бъдат присъдени плакети за принос в съхранението и развиването на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските сдружения и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.  

Съпътстващата стратегия на събора е богата и забавна. Повече от 15 детски къта, креативен ателиета и работилнички изкушават дребните гости на събора. В тях те имат опция да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да създават грънци, да оцветяват глинени съдове и други А селският двор „ Добра среща “ e пъстра махала, където сръчни майстори показват обреди и традиции. На обичайна улица на занаятите са ситуирани занаятчии от цялата страна, които оферират ръчно направени предмети. Специален посетител беше катеричката Кипи, която тества да разточи вкусна гюзлема.

Програмата на участниците през днешния ден продължава през целия ден, а в 19.00 часа на първа сцена стартира концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен отбор „ Загоре “. Традиционната проява на нестинарски танц ще стартира в 21.00 часа, а последният рейс от Старозагорските бани за Стара Загора потегля в 22.00 часа от центъра на селището.

Фестивалът продължава на следващия ден от 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.  

Съборът се провежда от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските сдружения в България Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „ Христо Ботев 1952 “ Старозагорски бани.

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР