С водосвет в присъствието на министрите на образованието и науката

...
С водосвет в присъствието на министрите на образованието и науката
Коментари Харесай

В НСА отвори врати нов Образователен и олимпийски център

С водосвет в наличието на министрите на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на младежта и спорта Весела Лечева, бе публично открит новоизграденият Образователен и олимпийски център на Национална спортна академия „ Васил Левски “.

Инициаторът за основаването му – проф. Лозан Митев, началник на катедра „ Мениджмънт и история на спорта “ към НСА и ръководител на Националната олимпийска академия, го дефинира като сбъдната фантазия. Отправяйки признателност към сътрудниците от катедрите, дали експонати за музейната експозиция, към академичното управление и към всички, спомогнали за построяването на центъра, проф. Митев уточни какъв брой значимо е обединяването: „ Силата на спорта се крие в
съединението. Затова сме мощни в спорта “, акцентира той.

С благопожелание за здраве и сполучлива активност ректорът на НСА проф. Николай Изов подари икона на светите братя Кирил и Методий и даде почетни награди, с които Академията е удостоявана през   centarNSA3 годините. Сред тях са Почетният знак на Президента, връчен във връзка 80-ата годишнина на висшето ни учебно заведение, бронзова статуетка на богинята на успеха Нике, отличие от Българския олимпийски комитет
по случай 60-годишнината на НСА и други „ Убеден съм, че новият център ще спомогне полезностите на спорта и олимпийските идеали да доближат до още по-голяма публика, да разпалят пламъка на знанието и любовта към спорта още по-силно “, съобщи ректорът визирайки множеството възпитаници и студенти, присъстващи в залата.

Лично подаяние за музейната колекция направи и министър Весела Лечева –
извоювана от нея Световна купа по пукотевица, съпроводена с архивна фотография от надпреварата. „ За мен е чест да даря една от четирите ми международни купи, тъй като тя е плод на напъните на сполучливо осъществени методики и научни постижения в международния спорт, без които не могат да се реализиран триумфи. Благодаря на преподавателите и всички експерти, които работят за развиването на българския спорт “, показа министър Лечева.

Гостите разгледаха музейната експозиция, където е изложен Указът на цар Борис III, с който през 1942 година Академията e учредена като Държавно висше учебно заведение за телесно образование. Една от най-интересните реликви е първата Материална книга – от образователната 1942/43 година, непокътната в изцяло достоверен тип.

В рамките на събитието бе публично открит и реновираният лекоатлетически стадион на НСА с възобновена писта, браншове за скокове и кондиционна подготовка.

Освен студентите на Академията, отличните уреди ще могат да се употребяват от всички искащи да спортуват против алегорична такса. Ремонтните действия са изпълнени с последните технологии в настилките и осветлението, разясни ректорът проф. Изов и благодари на екипа по реализацията им, управителен от Валентин Добрев – шеф на отдел „ Административно-стопанска активност “ на НСА.

В демонстрациите на бягания по новата писта, дружно със студентите, се включи олимпийската шампионка в тройния скок и учител в НСА гл. ас. Тереза Маринова. „ Академията, с изключение на дом на нашите студенти, се трансформира и в дом на хилядите деца, които обичат спорта. Казвам го като треньор на доста деца. Благодарности за направеното, “ сподели Тереза Маринова.

Сред гостите на събитието бяха също Даниел Парушев, ръководител на
Националното посланичество на студентските препоръки, дипломатите от посолството на Гърция Димитриос Михас и Димитриос Маос, ректорите на НСА проф. Пенчо Гешев – (в интервала 2012-2019 г.) и проф. Лъчезар Димитров (от 2003-2012 г.), проф. Петър Киров – повторен олимпийски първенец по битка, легендата на леката атлетика Йорданка Благоева, Пламен Кръстев от УС на Българския олимпийски комитет и др.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР