С водосвет, отслужен от отец Димитър, ще бъде отбелязан храмовият

...
С водосвет, отслужен от отец Димитър, ще бъде отбелязан храмовият
Коментари Харесай

Водосвет и курбан за здраве правят в Дедево на Свети Дух

С водосвет, отслужен от отец Димитър, ще бъде маркиран храмовият празник на параклиса „ Свети Дух “ в родопското село Дедово. Това ще стане на 21 юни (понеделник), когато тъкмо в 12 часа свещеникът ще освети курбан за здраве, подаяние от предприемача Георги Георгиев.

За Дедово огромният християнски празник Свети Дух, прочут тук като Духовден, е по-специален. Почитта към Светия животворящ Дух се свързва и с преданието за възникването на селото. Според него преди 400 години край планинския бързей „ Свети Дух “ и под кичестия бук се заселил огромен жанр на пастир, именуван Дядото. От Дядовото село се развило Дедово, известно в този край с името Дедево.



А през 1922 година под многовековния бук и край живителния поток бил повдигнат параклис с аязмо „ Свети Дух “. 99 години по-късно на това свято и паметно за вярващи и миряни място с дарения и непринуден труд локалните построиха подслон - за отдих, срещи и раздумки на дедовчани, посетители и туристи.

В деня на Свети Дух всички ще дойдат в едноименния параклис в Дедово, с цел да си напомнят Плодовете на Духа, които, съгласно деятел Павел, са „ обич, наслада, мир, дълготърпение, доброта, благосклонност, състрадание, честност, благост, себеобуздание “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР