С внушително единодушие - 137 гласа “за и нито един

...
С внушително единодушие - 137 гласа “за и нито един
Коментари Харесай

АЕЦ Белене може да бъде рестартиран до месеци

С внушително единогласие - 137 гласа “за ” и нито един “против ”, Народното събрание разпореди на министъра на енергетиката да внесе до 30 юни 2018 година съответни оферти, свързани с опциите за реализация на активите по плана за създаване на АЕЦ " Белене ". 
" Проектът касае генерации напред, каквото и решение да се вземе, то ще има отражение и ще касае децата, внуците и правнуците ни ", посочи министърът в оставка Теменужка Петкова и добави, че вече има “сериозен и действителен капиталов интерес ” към него. Петкова прекъсна отпуската си и се яви в Народното събрание откакто Българска социалистическа партия настоя тя да се включи в полемиката.
До средата на лятото би трябвало да е ясно и по какъв начин ще стане отделянето на активите и пасивите на плана в обособена компания. До момента в доставеното нуклеарно обрудване за спрения през 2012 година план са вложени 3 милиарда лева от страна на НЕК и държавния бюджет. 
Решението на Народно събрание не изключва нито една алтернатива за държавното управление - както строителството на централата, по този начин и възможното създаване на Седми блок на АЕЦ " Козлодуй " или продажбата на оборудването на " Белене ", разяснява след полемиката депутатът от ГЕРБ и началник на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев. 
Преди дни - по време на Икономическия конгрес в Лондон, министър председателят Бойко Борисов предложи на прилежащите ни страни АЕЦ " Белене " да се построи като балкански план и да се търси европейско финансиране за градежа. Затова Теменужка Петкова разгласи през днешния ден в Народно събрание, че първо ще стартират диалози със съседите ни от Балканите. 
Преди няколко месеца Българска академия на науките разгласи в отчет, че е нужно рестартиране на плана за АЕЦ “Белене ”./ segabg.com
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР